De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95
PostNLKennisbank
0

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Review Logo4,3/5 @ Trustedshop
0
De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Wegenbelasting elektrische auto: dit gaat veranderen

Er is lange tijd veel onduidelijkheid geweest over de wegenbelasting voor mensen met een elektrische auto, wat geleid heeft tot enige paniek. Vooral toen tal van autowebsites met berichten naar buiten kwamen dat de wegenbelasting na 2024 uitsluitend op het gewicht van de auto gebaseerd zou worden en de EV-rijder tot wel driemaal zou veel gaan betalen als mensen met een auto met verbrandingsmotor. Nu bekend gemaakt is wat de wegenbelasting wordt, blijkt het allemaal wel mee te vallen.

Wegenbelasting voor de elektrische auto: voordeel voor EV-rijders

De Nederlandse overheid wil het elektrisch rijden stimuleren. Niet heel vreemd, want de CO2-uitstoot moet terug om binnen het milieubeleid te blijven en het verbranden van fossiele brandstoffen om van A naar B te komen, dat past daar natuurlijk niet bij. Daarom heeft de overheid tal van voordelen toegekend aan de elektrische auto, waaronder subsidies en belastingvoordeel.

Het was al bekend dat de wegenbelasting in 2024 nog 0 zou zijn voor de EV-rijder, maar wat daarna zou gebeuren, was onduidelijk. Dat leidde tot spraakmakende sensatieartikelen waar eigenaren van een auto met verbrandingsmotor van gesmuld hebben. De prettige nasmaak is echter voor de EV-rijder, want onlangs maakte de Nederlandse overheid bekend dat de voordelen uitgebreid worden en dat de wegenbelasting nog langer aanzienlijk lager blijft.

Dit is de uitkomst: zoveel wegenbelasting ga je straks betalen voor je elektrische auto

Maar hoe zit het nou precies? Om het duidelijk te maken voor je, hebben we de besluiten van de overheid op een rijtje gezet:

  • In 2025 krijg je 100% korting op de wegenbelasting. Als EV-rijder betaal je dus ook 2025 niets.
  • In 2026 betaal je 60% van de wegenbelasting.
  • In 2027 betaal je 70% van de wegenbelasting.
  • In 2030 betaal je 75% van de wegenbelasting.
  • In 2031 betalen EV-rijders ook 100% van de wegenbelasting.

Hier zitten een aantal haken en ogen aan. Zo weten we uit ervaring dat de Nederlandse overheid de periode van vrijstellingen en kortingen kan verlengen. Ook is niet duidelijk wat het basistarief is. Het is leuk dat er korting gegeven wordt, maar wat is dan de normale prijs? Wordt er gekeken naar een verhouding tussen gewicht en uitstoot, of wordt de korting berekend vanuit het benzinetarief?

Dat zal binnenkort bekend worden, want de plannen hierboven zijn onderdeel van de Voorjaarsnota en moeten nog beoordeeld worden door het parlement. Pas op dat moment zal ook duidelijk worden wat het basistarief is. In ieder geval is duidelijk dat de spookverhalen over de wegenbelasting voor de elektrische auto geen realiteit zullen worden, zeker de komende jaren niet.

Een blik op de toekomst: wat zijn de verwachtingen?

Er wordt al geruime tijd geroepen dat er verandering moet komen in het systeem, omdat de elektrische auto’s de zwaarste auto’s op de Nederlandse wegen zijn, terwijl zij geen wegenbelasting betalen. Hoewel dit ontegenzeggelijk waar is, moet hier iets tegenover gezet worden dat hoger op de agenda staat in Den Haag. Het stimuleren van het elektrisch rijden maakt namelijk een groot verschil voor de uitstoot van CO2 in Nederland én zorgt ervoor dat de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen aanzienlijk minder wordt.

Toch zal er meer geld in de potjes moeten komen van de Nederlandse overheid, zeker met de zwaardere belasting van het Nederlandse wegdek. Waar dat geld vandaan moet komen, dat laten we over aan het parlement. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat mensen met een elektrische auto de komende jaren aanzienlijk minder wegenbelasting betalen dan mensen die met een verbrandingsmotor rondrijden.

Laat een bericht achter

Schrijf hier uw bericht

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »