De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95
PostNLKennisbank
0

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Review Logo4,3/5 @ Trustedshop
0
De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Een laadpaal zonder eigen oprit, wat zijn de mogelijkheden?

Je elektrische auto laden bij je eigen huis is de goedkoopste, makkelijkste manier om elektrisch te rijden. Een eigen laadpaal langs je oprit zorgt er daarnaast voor dat je altijd kunt laden wanneer jij je accu wilt laden. Maar hoe zit het eigenlijk wanneer je geen oprit hebt en je geen laadpaal kunt plaatsen op de plek waar je je auto parkeert? In dat geval zijn er een aantal mogelijkheden. Hieronder vind je verschillende situaties en passende oplossingen, zodat je direct weet wat jij kunt doen om zo goedkoop mogelijk je eigen EV te laden met een laadpaal zonder een eigen oprit.

Geen oprit – kun je dan een laadpaal installeren?

Wanneer je geen oprit hebt, betekent dit niet automatisch dat je geen laadpaal kunt installeren. Het betekent dat je geen losstaande laadpaal kunt plaatsen, maar er zijn tal van andere modellen die je wel degelijk kunt (laten) installeren. Zo zijn er wallboxen die weinig ruimte innemen en gemakkelijk geplaatst kunnen worden tegen een muur.

Dat betekent dat je de laadpaal zonder eigen oprit gewoon aan de buitenmuur kunt plaatsen, of zelfs in je garage. De stelregel hier is redelijk simpel: zolang de auto op eigen grond geplaatst wordt, de laadpaal of wallbox op eigen grond geplaatst kan worden en er geen laadkabels over publieke, openbare grond lopen, kun je aan alle eisen voldoen en gewoon thuis laden.

Wist je dat de wallbox aan de buitenmuur daarnaast vaak de goedkoopste optie is? Zelfs wanneer de wallbox die je kiest wat duurder is dan een gemiddelde laadpaal, ben je goedkoper uit. Dat heeft te maken met de installatiekosten. De afstand tussen de meterkast en de wallbox is meestal het kleinst wanneer de wallbox aan de buitenmuur geplaatst wordt, omdat de meterkast meestal naast de voordeur zit bij de moderne woning. Het trekken van de kabel en boren van een gat in de muur kost veel minder dan het compleet graven van een geul om de kabel naar een losstaande laadpaal.

Hetzelfde geldt voor het plaatsen van een wallbox in een garage, al kunnen hier wat meer kosten bij komen wanneer er geen aansluiting in de buurt is die gebruikt kan worden. Concreet komt het erop neer dat een laadpaal zonder eigen oprit dus vaak goedkoper en makkelijker te realiseren is.

Geen oprit én geen ruimte voor een auto thuis: wat nu?

Wat zijn je opties wanneer je geen oprit hebt én geen plek om je auto op je eigen grond te plaatsen? Dan verandert het verhaal. Het is namelijk niet zomaar toegestaan om verlengsnoeren of kabels op openbare plekken over de straat, stoep of grond te leggen. Dit levert namelijk gevaarlijke situaties op. Uitzonderingen zijn VvE-garages, want daar mag je wél een laadpaal plaatsen wanneer je toestemming hebt.

Publieke laadpaal, bijzondere installatie of een verlengsnoer?

Kun je je auto niet op je eigen grond parkeren, dan betekent dit dat je op zoek moet naar andere opties om je EV te kunnen laden bij je huis. Een publieke laadpaal kan daarbij je beste optie zijn, tenzij je je auto dicht bij je woning kan plaatsen en toestemming krijgt van de gemeente. Er zijn gemeentes in Nederland die graag met je meedenken en zelfs helpen met het plaatsen van kabelgoten in stoeptegels, zodat er een vaste kabel verwerkt kan worden. Ook zijn er veel beelden opgedoken van mensen die werken met hefarmen om de laadkabel door de lucht naar de EV te krijgen.

Houd er rekening mee dat je voor alle oplossingen op publieke, openbare grond toestemming moet hebben en dat gevaarlijke situaties altijd vermeden moeten worden. Niet alleen om de mensen zelf te beschermen, maar ook om ervoor te zorgen dat de aansluiting op je auto én je laadkabel niet beschadigd worden tijdens het laden.

Ga je op zoek naar een wallbox?

Wil je een laadpaal maar heb je geen eigen oprit, maar kun je wél je auto op je eigen grond parkeren tijdens het laden? Kies dan voor een wallbox voor de buitenmuur of de garage. Dit is de meest praktische en goedkope manier om thuis te kunnen laden. Bij ons vind je een breed aanbod aan verschillende wallboxen die direct online te bestellen zijn. Uiteraard zijn alle modellen voorzien van een CE-keurmerk. Kun je de juiste wallbox niet vinden of heb je vragen over onze laadoplossingen voor de gevallen waarbij je wel een laadpaal wilt maar geen oprit hebt? Neem dan vooral contact met ons op zodat we je persoonlijk verder kunnen helpen.

Laat een bericht achter

Schrijf hier uw bericht

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »