De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95
PostNLKennisbank
0

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Review Logo4,3/5 @ Trustedshop
0
De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Wat is de beste betaalbare elektrische auto?

Ben je op zoek naar je eerste elektrische auto of je volgende EV omdat je huidige stekkerauto aan vervanging toe is? Dan ben je er ongetwijfeld al achter gekomen dat er een flink aanbod aan verschillende modellen op de markt staat, zeker wanneer je naast de nieuwe elektrische auto’s ook kijkt naar tweedehands modellen. Wat is nou eigenlijk de beste betaalbare elektrische auto en waar moet je op letten wanneer je auto’s vergelijkt?

‘Beste’ is een zeer relatief begrip, zeker wanneer het om auto’s gaat

We gaan niet zomaar een lijst plaatsen met de beste betaalbare elektrische auto’s, simpelweg omdat dat niet eerlijk zou zijn naar jou toe. Nagenoeg alle lijstjes die te maken hebben met ‘beste’ zijn namelijk zo subjectief als het maar kan. Helemaal wanneer het om auto’s gaat. Zo staat de Microlino op een heel aantal toplijsten met beste elektrische auto’s, net als de Buddy. Helemaal prima, maar dit zijn compacte tweezitters zonder enige kofferbakruimte, zonder beenruimte en met een zeer beperkte topsnelheid, mede omdat je hier simpelweg de A1 niet op moet willen. Vallen deze modellen dan echt onder de beste betaalbare elektrische auto’s wanneer je een gezinsauto zoekt, of als zakenman ergens heen moet? Uiteraard niet.

Betekent dit dat we hier geen lijst gaan plaatsen met betaalbare, goede elektrische auto’s? Zo werken we niet. Uiteraard krijg je hieronder een lijst, maar daarbij is het goed om te beseffen dat jouw eigen voorkeuren de rangvolgorde bepalen. Ook kan het maar zo zijn dat jouw specifieke eisen ervoor zorgen dat jouw beste betaalbare elektrische auto niet in onze lijst staat.

Prijs-kwaliteitverhouding versus de goedkoopste modellen op de markt

Een laatste punt dat we hier moeten maken, is dat ‘beste’ en ‘betaalbare’ een belangrijke combinatie zijn, waarbij beide onderdelen een gelijkwaardige rol spelen. De goedkoopste elektrische auto’s zijn simpelweg vaak niet de beste modellen, omdat er bespaard is. Bij elektrische auto’s betekent dit dat er features en functies in de auto zullen missen en dat je een beperkt accupakket krijgt, wat het laatste is waar je op wilt besparen.

Daarom hebben we kritisch gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding, zodat we een lijst samen hebben kunnen stellen met modellen die niet alleen betaalbaar zijn, maar ook echt betrouwbaar en waar je zelfs in gezien wilt worden.

De beste betaalbare elektrische auto’s van dit moment

Wat zijn nou de beste betaalbare auto’s met een stekker op het moment van schrijven (begin 2024)? Uit tal van lijsten en vergelijkend onderzoek hebben we besloten dat de volgende modellen de titel verdienen:

  • Fiat 500-e, maar alleen voor gebruik in de stad en niet geschikt als gezinsauto.
  • Renault Twingo e-Tech, geschikt als compacte gezinsauto met kinderen op de achterbank. Wel een beperkte actieradius (minder dan 200 kilometer WLTP).
  • Peugeot e-208, leverbaar in hippe kleuren, met tal van features en relatief ruim. De actieradius is meer dan 400 kilometer, wat een groot voordeel is.
  • Volvo EX30, duurder dan vorige modellen maar een actieradius van bijna 500 kilometer en zeer gebruiksvriendelijke auto.
  • Renault Megane e-Tech, een EV die op veel lijsten mist, maar een sterke speler op de lijst met beste betaalbare elektrische auto’s.
  • Hyundai Kona Electric: veel auto met bijna 500 kilometer WLTP en hoge instap, wat de auto zeer geschikt maakt voor oudere autoliefhebbers.

Hoe kies je de elektrische auto die het beste bij jou past?

Een lijst is leuk, maar daarmee weet je nog niet welke elektrische auto het beste bij jou past (vandaar dat we de modellen voorzien hebben van een korte beschrijving). Het is vooral belangrijk dat je eerst kijkt naar wat jij precies nodig hebt. Een elektrische auto om uitsluitend zelf naar het werk te kunnen rijden is een heel andere auto dan een gezinsauto met een stekker of een elektrische auto die ook in staat moet zijn om een caravan te trekken tijdens de vakantie.

Kijk daarom vooral naar hoeveel ruimte je nodig hebt, de actieradius die je nodig hebt en het maximale laadvermogen. Zeker nu er snelladers zijn die een laadcapaciteit hebben van meer dan 300 kW, is het verstandig om een auto te kiezen die een hoog laadvermogen aankan.

Regel direct de laadinfrastructuur thuis

Ben je op zoek naar de beste betaalbare elektrische auto met het oog op het budget en heb je op dit moment géén elektrische auto? Houd dan ook rekening met de kosten van het aanleggen van de laadinfrastructuur thuis wanneer je thuis wilt kunnen laden (dit is de goedkoopste manier van laden namelijk).

Om je elektrische auto thuis te kunnen laden, heb je een laadpaal (losse laadpaal of wallbox) nodig, en een laadkabel die tussen het laadpunt en de auto komt zodat de accu van je EV geladen kan worden. Bij ons vind je een breed aanbod aan betaalbare laadpalen, inclusief alle informatie die je nodig hebt om een goede keuze te maken. Hier geldt echter wel dat je vooral moet kiezen voor een laadpaal die past bij je behoeften van dit moment én de toekomst. Doe je dit niet, dan bespaar je op dit moment misschien een paar honderd euro, maar zorg je er tegelijkertijd voor dat je over een paar jaar weer minstens € 1000 uit moet geven om een compleet nieuwe, sterkere laadpaal te laten installeren.

Hoe ziet de markt van goede betaalbare elektrische auto’s eruit op dit moment?

De markt met betaalbare stekkerauto’s ziet er beter uit dan ooit, iets dat overal ook al voorspeld was een aantal jaar geleden. Tal van grote autofabrikanten is druk aan het werk geweest met het ontwikkelen van instapmodellen, zonder hierbij te besparen op het accupakket of het comfort voor de bestuurder en inzittenden. Dit heeft ervoor gezorgd dat er veel betaalbare modellen op de markt gekomen zijn, waarbij de concurrentie ook nog eens enorm is. Dat is in jouw voordeel, omdat de grote merken zoals Volvo, Volkswagen, Kia, Peugeot en Renault constant bezig zijn om geschikte modellen te maken voor nog iets minder geld om zo modellen te kunnen verkopen.

De verwachting is dat deze trend heel 2024 door zal blijven zetten, zeker omdat de interesse in elektrisch rijden gestaag toe blijft nemen, maar veel mensen de relatief hoge aanschafprijs een reden noemen om de aankoop nog (even) uit te stellen. Een sentiment waar de autofabrikanten graag op inspelen door goedkope modellen op de markt te zetten, wat betekent dat je tegenwoordig kunt rekenen op een zeer veelzijdig aanbod aan modellen wanneer je op zoek gaat naar de beste betaalbare elektrische auto.

Laat een bericht achter

Schrijf hier uw bericht

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »