De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95
PostNLKennisbank
0

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Review Logo4,3/5 @ Trustedshop
0
De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Elektrisch rijden en wegenbelasting: wat betaal je nou eigenlijk?

Er zijn tal van voordelen en potjes gemaakt om de elektrische auto populair te maken, maar inmiddels is het einde van veel van deze grote voordelen in het zicht gekomen. Wanneer het gaat om de wegenbelasting voor elektrisch rijden, gaan we de komende jaren grote veranderingen zien, waarbij zelfs opnieuw gekeken moet worden naar de exacte invulling van het belastingsysteem om ervoor te zorgen dat de EV niet tweemaal zo duur wordt als een benzine- of dieselauto. Hieronder lees je alles wat je moet weten over elektrisch rijden en wegenbelasting voor de komende jaren.

Wegenbelasting voor elektrische auto versus traditionele verbrandingsmotoren

De Nederlandse overheid besloot bij introductie van het elektrisch rijden voor het vrijstellen van deze auto’s voor de motorrijtuigenbelasting, vaak wegenbelasting genoemd in de volksmond. Het idee was om deze vrijstelling te behouden tot 2020, maar Nederland besloot al op een vroeg moment dat de vrijstelling langer zou gelden om het elektrisch rijden zo verder te stimuleren.

Toch heeft deze vrijstelling niet het eeuwige leven en stiekem is dat logisch. Wegenbelasting wordt namelijk bepaald aan de hand van de uitstoot en het gewicht van de auto. Qua uitstoot is de elektrische auto uiteraard een absolute winnaar tegenover de auto’s met traditionele verbrandingsmotoren, maar op het gebied van het gewicht zit de vork net even iets anders in de steel. Vandaar dat de eigenaren van elektrische auto’s na 2025 ook wegenbelasting moeten gaan betalen.

Aanpassingen in 2025

In 2025 wordt voor het eerst flink gesleuteld aan de vrijstelling van de wegenbelasting voor elektrische auto’s. De overgang is echter voorzichtig, want de eigenaren van elektrische auto’s krijgen in 2025 wel 75% korting op de belasting. Dit geldt echter slechts één jaar, want in 2026 wordt de wegenbelasting voor elektrische auto’s opnieuw aangepast.

De aanpassingen in 2026: onzeker over de invulling

Hoe het met elektrisch rijden en de wegenbelasting zit na 2026 is echter nog niet duidelijk. Het is wél duidelijk dat de korting op de wegenbelasting voor elektrische auto’s verdwijnt, maar de kans is groot dat het volledige systeem hiermee ook de prullenbak mag bezoeken. Met het huidige systeem zou een elektrische auto namelijk tweemaal zoveel in wegenbelasting gaan kosten en dat staat haaks op de doelstellingen en plannen van de Nederlandse overheid en de Europese Unie. Het elektrisch rijden moet immers aantrekkelijk gehouden worden.

De kans bestaat er gewerkt gaat worden met een kilometerheffing (al vaker voorgesteld in de Tweede Kamer immers), maar het kan ook dat er een nieuwe balans moet komen tussen het gewicht en de uitstoot, waarbij de uitstoot de bepalende factor wordt en het gewicht een kleinere rol gaat spelen.

Wanneer dit laatste de oplossing wordt, moet het systeem overigens binnen een aantal jaar opnieuw op de schop. Op het moment dat het merendeel van de auto’s op de Nederlandse wegen elektrisch is, moet namelijk wél naar het gewicht gekeken worden, omdat het geld uit de pot van de wegenbelasting dan nodig is voor het onderhoud aan de Nederlandse wegen.

Hoe zit het met de PHEV’s en motorrijtuigenbelasting in Nederland?

Plug-in hybriden genieten ook van wegenbelastingvoordeel, al is dat minder. Is de uitstoot van jouw PHEV minder dan 50 gram CO2 per kilometer, dan krijg je in 2024 50% korting, in 2025 25% korting en in 2026 vervalt de korting volledig (net als bij de volledig elektrische auto’s). Hoe het geregeld gaat worden in 2026 is op het moment van schrijven nog niet bekend. De kans is echter groot dat het voordeel voor de hybride volledig verdwijnt, omdat deze niet past in de doelstellingen voor de langere termijn binnen Nederland en de Europese Unie.

Laat een bericht achter

Schrijf hier uw bericht

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »