De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95
PostNLKennisbank
0

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Review Logo4,3/5 @ Trustedshop
0
De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Elektrische auto als caravantrekker: het kan en hier moet je op letten

Steeds meer mensen rijden elektrisch en dat betekent direct ook dat het aantal mensen die met een elektrische auto op vakantie gaan toeneemt. Er zijn nog altijd veel onduidelijkheden, zeker wanneer het gaat om de elektrische auto als caravantrekker. Is het wel mogelijk om een caravan te trekken met je elektrische auto? Wat doet dit met de actieradius en zijn er alternatieven wanneer je wel met de elektrische auto op vakantie wilt maar jouw EV niet de perfecte caravantrekker blijkt te zijn?

Een elektrische auto kan toch zeker geen caravan trekken?

Er zijn een aantal factoren die een grote rol spelen wanneer je kijkt of je elektrische auto een caravantrekker is, of dat dit geen optie is. Modellen zonder trekhaak zijn vaak ongeschikt, want het ontbreken van de trekhaak laat al zien dat de autobouwer de auto niet bedoeld heeft als trekkende auto (al zijn hier uiteraard uitzonderingen op). Laat nooit een trekhaak monteren voordat je eerst gekeken hebt naar het maximale trekgewicht van de auto.

Dat maximale trekgewicht is direct de tweede factor. Heeft jouw EV wél een trekhaak, dan is het zaak om te kijken naar het maximale gewicht dat de EV mag trekken. Het volgeladen (dus niet het ledig gewicht!) van de caravan mag nooit over het maximale trekgewicht van de auto komen. Niet alleen omdat dit bijzonder kwalijk is voor de auto zelf, maar ook omdat je in overtreding bent wanneer je wel met deze combinatie gaat rijden. Om er zeker van te zijn dat je de ruimte hebt die vereist is, is het goed om een gezond gat tussen het ledig gewicht van de caravan te hebben en het maximale trekgewicht van de auto. Zo weet je zeker dat de kussens, kopjes en de voorraad eten je niet in de problemen brengen.

De laatste factor is een vervelende factor, vooral omdat dit per auto, model en situatie verschillend is én de persoonlijke voorkeuren sterk uiteenlopen. Het gaat hier om het verbruik van de auto in verhouding tot het accupakket. Auto’s met een hoger verbruik en/of een kleiner accupakket zijn minder geschikt als caravantrekker, omdat je hiermee veel vaker bij een laadpaal komt te staan langs de weg. Nu is het echter direct weer zo dat er tegenwoordig bijzonder veel snelladers zijn en mensen met kleine kinderen of huisdieren onderweg sowieso al vaker stoppen – en andere EV-rijders juist willen genieten van de reis en het comfort en het daarom niet vervelend vinden om vaker te ‘tanken’. De laatste factor is daarom sterk afhankelijk van jouw situatie, wensen en auto.

Het grappige is overigens dat juist een elektrische auto veel eerder geschikt is als caravantrekker dan een auto met een verbrandingsmotor. Het vermogen van de motor is namelijk vele malen hoger, wat ervoor zorgt dat menig vakantieganger met caravan achter de elektrische auto tijdens de reis vergeet dat er een caravan achter de auto hangt. Dat kun je je nauwelijks voorstellen wanneer je alleen nog een caravan of aanhanger achter een diesel of benzine gehad hebt.  

De beste elektrische caravantrekkers op een rijtje

Wanneer we kijken naar de auto’s die het meest geschikt zijn als caravantrekker, kunnen we niet om de Kia EV6 uit, het model dat meerdere malen in deze categorie prijzen gewonnen heeft. Het trekgewicht van de Kia EV6 is 1600 kilogram, net als van de BMW i4 eDrive35, waarbij zelfs de actieradius gelijk is met 375 kilometer.

De Hyundai IONIQ 5 is met 1600 kilogram trekgewicht en 355 kilometer ook een populaire caravantrekker, maar verlies het van de (eveneens goedkopere) Tesla Model Y die aanzienlijk meer vermogen heeft, maar een wat kleinere actieradius.

De Volvo XC40 Recharge is tevens een model dat hoge ogen gooit. Dat heeft vooral te maken met de 408 pk en een trekgewicht van maar liefst 1800 kilogram. Ook is de actieradius met 350 kilometer prima in orde, maar dit is tegelijkertijd het duurste model in de lijst waarmee het een iets exclusievere optie is.

Hoe zit het met de actieradius van een EV als caravantrekker

Hoe je het ook wendt of keert, de caravan zorgt ervoor dat de actieradius van de elektrische auto flink lager uitvalt. Hoeveel lager dat precies is, is afhankelijk van het vermogen van de motor in je auto én het gewicht en ontwerp van de caravan. Bij een sterke elektromotor en een lichtere, aerodynamische caravan is het verlies in actieradius aanzienlijk minder dan wanneer een van de factoren in het nadeel van de vakantieganger met elektrische auto is.

Gemiddeld kun je rekenen op een verlies van zo’n 50%. Geen verrassend cijfer voor de kenner, want dit is ook wat een auto met verbrandingsmotor ongeveer inlevert wanneer er een caravan achter de auto gehangen wordt.

Een aantal praktische tips wanneer je elektrische auto caravantrekker wordt

Waarschijnlijk ben je zelf al aan de slag gegaan met de verschillende apps die je kunt gebruiken om je reis te plannen, zoals A Better Routeplanner, Plugsurfing en Chargemap. Deze apps zijn ontzettend handig wanneer je met een elektrische auto als caravantrekker op vakantie gaat. Je actieradius valt namelijk lager uit, wat betekent dat je vaker moet laden onderweg. Wil je een wat langere laadstop plannen om wat te eten en de benen te strekken, of de kinderen te laten spelen? Check het snellaadstation dan eerst op Google Maps. Zo kun je makkelijk zien of er wat te doen is in de nabije omgeving. Ook kun vaak beoordelingen van andere gebruikers zien, wat het nog makkelijker maakt om een locatie te vinden die aan jouw eisen voldoet.

Een aantal handige, korte tips op een rijtje:

  • Zorg ervoor dat je altijd makkelijk bij je laadkabels en mobiele lader kunt komen.
  • Check de bandenspanning van de caravan en auto nog een keer. Zij zijn zeer bepalend voor de actieradius.
  • Neem alleen mee wat je echt mee moet hebben op vakantie. Vooral zware dingen kun je beter achterlaten.
  • Plan je reis in het voren, maar zorg ervoor dat je ook laadapps op je telefoon hebt staan.
  • Koppel je laadapp met je infotainmentsystem wanneer dit mogelijk is: het maakt het navigeren namelijk aanzienlijk makkelijker.
  • Rijd niet te lang door, range anxiety is nog vervelender met een caravan achter de auto.
  • Kies voor laadstations van Fastned. Dit zijn niet alleen de snelste DC-laders, maar zijn ook nog eens overdekte stations waar je doorheen kunt rijden. Dat betekent dat je de caravan niet af en aan hoeft te koppelen bij elke laadsessie.
  • Kies een camping met laadpaal indien mogelijk. Zo kun je de volgende dag namelijk gewoon met een volle accu vertrekken, ongeacht of dat op doorreis is of een dagtripje.
  • Heb je nog geen caravan gekocht? Verdiep je dan eens in de nieuwere modellen die specifiek ontwikkeld zijn voor de elektrische auto. Dit zijn lichtere modellen die bijzonder gestroomlijnd zijn, waardoor zij minder luchtweerstand hebben en de actieradius sparen.

Tegelijkertijd is het goed om van tevoren een idee te hebben over het soort vakantie dat je wilt hebben met een elektrische auto als caravantrekker. Wil je direct door kunnen rijden naar je eindbestemming, dan heb je meer planning nodig dan wanneer je gerust tussendoor ergens wilt overnachten. Is het laatste een optie voor jou, kies dan zeker voor een camping met laadpaal waar je ’s nachts kunt laden. Daar kun je namelijk wel gewoon tot 100% laden, in plaats van de 80% bij snelladers langs de route.

Ben je nog niet eerder op vakantie geweest met de elektrische auto als caravantrekker? Overweeg dan eerst een kortere reis te doen, zoals een vakantie met de EV in de Ardennen, vlak over de grens bij Duitsland of zelfs in eigen land. Dat klinkt een stuk minder spannend dan Zwitserland, Zweden of Zuid-Frankrijk, maar zorgt er wel voor dat je vertrouwd wordt met de caravan achter de auto en de mogelijkheden, plus de verandering in je actieradius.

Alternatieven die je kunt overwegen

Heb je het idee dat je toch niet met de elektrische auto als caravantrekker op vakantie wilt omdat je iets meer gemak wilt tijdens de reis en daarvoor gerust wat comfort op bestemming in wilt leveren? Dan zijn er tegenwoordig bijzonder veel opties. Veel grote fabrikanten zijn namelijk actief op de markt en ontwikkelen oplossingen voor mensen die met een EV op vakantie willen.

Je kunt kijken naar daktenten, vouwwagens en zelfs de mogelijkheid om van je auto zelf een rijdend hotel te maken met speciale matrassen en uiteraard V2L-adapters om een tent tegen je auto aan te zetten. Het aanbod aan mogelijkheden is tegenwoordig zo breed dat elke vakantieganger wel kan slagen voor een optie die ideaal is voor de situatie, persoonlijke wensen en het budget.

Kies je bestemming verstandig: accommodaties met een laadpaal

Wil je het meeste uit je vakantie halen, kies dan vooral voor een accommodatie met laadpaal. Steeds meer campings en verhuurders zorgen voor minstens één laadpaal in de buurt zodat zij een breder publiek aan kunnen spreken. Voor jou als EV-rijder betekent dit vooral optimaal gemak, omdat je de elektrische auto gewoon in de buurt kunt laden en niet op zoek hoeft naar een laadpaal in de buurt terwijl je eigenlijk gewoon lekker in je luie stoel wilt genieten van je vakantie.

Zorg ervoor dat je altijd de juiste laadkabel bij je hebt, dus een laadkabel die past op jouw auto. Dat kan een type 1 laadkabel zijn, maar de kans is groot dat je een type 2 laadkabel nodig hebt. Leg daarnaast een mobiele thuislader in je auto. De kans is groot dat je deze niet nodig hebt, want de laadinfrastructuur in Europa is tegenwoordig zo goed dat je nagenoeg overal laadpalen en snelladers kunt vinden. Het is echter ook zo dat je met de mobiele thuislader overal kunt laden, dus ook wanneer er géén beschikbare of werkende laadpaal in de buurt is.

Houd er wel rekening mee dat je de mobiele thuislader niet zomaar in elk stopcontact kunt drukken. Vraag altijd toestemming en vraag direct welk stopcontact je hebt best kunt gebruiken, zodat je een contact kunt gebruiken op een groep die verder zo goed als leeg is.

Laat een bericht achter

Schrijf hier uw bericht

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »