De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95
PostNLKennisbank
0

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Review Logo4,3/5 @ Trustedshop
0
De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Welke lengte laadkabel heb ik nodig?

Bij het kiezen van een laadkabel zijn er een aantal factoren die belangrijk zijn. De juiste stekker is uiteraard het belangrijkste punt, net als de maximale belasting en het aantal fasen van de laadkabel, zodat je altijd optimaal kunt laden. Maar heb je ook al nagedacht over de lengte van de laadkabel? De meest verkochte laadkabel is 5 meter lang, maar er zijn ook kabels met een lengte van 10 en 15 meter. Ook zijn er veel langere kabels, die we eigenlijk nooit aanbevelen omdat dit verschillende nadelen heeft. 

Welke lengte heb jij nodig? Zijn de kabels tot maximaal 15 meter genoeg voor jou, of heb je andere oplossingen nodig? En kun je een laadkabel eigenlijk verlengen door twee laadkabels aan elkaar te verbinden? 

Korte of lange laadkabel? 

De lengte van de laadkabel is een belangrijke factor bij de aanschaf. Een laadkabel die eigenlijk net iets te kort is, is een laadkabel die elke laadbeurt weer zal zorgen voor ergernissen. De besparing verdient zichzelf niet terug; de lange levensduur van een laadkabel maakt het logischer om een laadkabel te kiezen die wél past. Zo kan een laadkabel van vijf meter genoeg zijn wanneer je een wallbox hebt waar je de auto altijd perfect naast kunt zetten en je op het werk ook de auto recht naast de laadpaal kunt zetten.  

Kun je dit niet, dan valt de vier meter kabel eigenlijk direct al af. Kabels die in de lucht moeten hangen naast de auto zijn een veiligheidsrisico voor mensen in de buurt van de auto, de auto zelf (het laadpunt kan beschadigen wanneer iemand tegen de kabel loopt of rijdt) en de bron zelf (het contactpunt in de wandbox). In die gevallen is een langere laadkabel een betere optie. In het kader van de veiligheid is de beste kabel een kabel die vanaf de bron recht omlaag naar de grond gaat en vanaf het laadpunt bij de EV ook lijnrecht naar de grond gaat. 

Een te korte laadkabel; kan ik die verlengen? 

Laadkabels op elkaar aansluiten is niet mogelijk. Er zijn geen verlengstukken om verschillende laadkabels met elkaar te verlengen. Gebruik je een simpele wandcontactdoos/stopcontact, dan kun je wel gebruikmaken van een normale verlengkabel, om daar de laadkabel in te doen. Let wel op. Je kunt niet zomaar elke verlengkabel gebruiken. Doorgaans wordt aangeraden om alleen verlengkabels te gebruiken met dikkere aders, omdat er veel spanning gebruikt wordt bij het laden van de EV. Op die manier blijft het veilig. Het beste is echter altijd om een langere laadkabel aan te schaffen; deze zijn geoptimaliseerd voor het laden van de EV immers. 

Is een langere laadkabel niet gewoon de beste optie voor iedereen? 

Dat ligt er maar net aan. Kies je voor een 10 meter kabel terwijl je genoeg zou hebben aan een kabel van 5 meter, dan kies je voor onnodig extra gewicht (zo licht is een laadkabel namelijk niet). Ook is er sprake van spanningsverlies bij langere laadkabels. Dit merk je echter pas bij lengtes boven de 20 meter en die laadkabels worden eigenlijk nagenoeg niet verkocht. De optimale lengte voor een laadkabel is 10 meter in onze ogen. 

Laadkabeladvies nodig? 

Kom je er niet uit of heb je meer advies nodig bij het vinden van de juiste laadkabel? Neem dan gewoon eens contact met ons op. We helpen je graag persoonlijk verder zodat we altijd de juiste laadkabel aan kunnen raden voor jouw situatie.  

Laat een bericht achter

Schrijf hier uw bericht

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »