De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95
PostNLKennisbank
0

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Review Logo4,3/5 @ Trustedshop
0
De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Laadkabel type 1 en 2; het verschil

Toen de eerste elektrische auto’s ontwikkeld werden, kwamen er direct verschillende stekkers op de tekentafel te liggen voor het laden van de accu in de EV. Gelukkig werd op een redelijk vroeg moment ingezien dat tal van verschillende stekkers voor elke mogelijke elektrische auto niet praktisch was, waarna besloten werd tot het kiezen van standaardstekkers voor het laden. 

Dit betekent echter niet dat er slechts één stekkertype is. Integendeel, er zijn 3 verschillende soorten stekkers. Type 3 is echter een type dat uit de markt geraakt is omdat deze binnen de Europese Unie allemaal vervangen moeten zijn door een type 2 stekker. 

Dat betekent dat je een type 1 of een type 2 aansluiting op de auto kunt hebben, waar je een passende stekker voor nodig hebt om de accu te kunnen laden. Hoe zit het nou precies met de type 1 en type 2 aansluitingen en wat heeft ‘Mennekes’ ermee te maken? 

Wat is een type 1 aansluiting? 

De type 1 aansluiting is de eerste universele aansluiting (aan de autozijde). De officieuze naam is Yakazi, naar de fabrikant van de eerste stekkers. De type 1 aansluiting is eigenlijk niet gemaakt voor Europese huishoudens. Het is de typische aansluiting voor landen in Amerika en Azië, waar vaak 1 fase gebruikt wordt. 

Aangezien de type 1 aansluiting uitsluitend gebruikt kan worden om te laden op 1 fase, is dit eigenlijk een redelijk inefficiënte manier van laden voor de Europese huishoudens, waar 3 fasen beschikbaar zijn in de meeste gevallen. De laadkabel die gebruikt wordt voor de type 1 aansluitingen, is de J1772 laadkabel.  

Een type 1 aansluiting laadt maximaal 3,7 kW bij 16 ampère en 7,4 kW bij 32 ampère. Dit is aanzienlijk minder dan de maximale laadspanning van de type 2 aansluiting, die daarom in Europa favoriet is. De meeste nieuwe elektrische auto’s zijn dan ook voorzien van een type 2 aansluiting in Europa.  

Wat is een type 2 aansluiting? 

De type 2 aansluiting mogen we gerust de moderne standaard noemen in Europa. De officieuze naam voor deze aansluiting is Mennekes, opnieuw naar de eerste fabrikant van de laadkabels met deze aansluiting.  

De type 2 aansluiting kan ook gebruikt worden om te laden op 3 fasen. Dat betekent dat er veel sneller geladen kan worden, maar let op; een type 2 aansluiting gebruiken met een Mennekes laadkabel betekent absoluut niet dat er altijd op 3 fasen geladen wordt. Dat is afhankelijk van het aantal fasen dat gebruikt is in de laadpaal of het stopcontact dat gebruikt wordt. Ook is het niet zo dat alle auto’s met een type 2 aansluiting automatisch geschikt zijn voor het laden op 3 fasen. 

Wordt er wel geladen op 3 fasen, dan zijn de laadmogelijkheden als volgt: 

  • 22 kW bij 32 ampère met 3 fasen 
  • 11 kW bij 16 ampère met 3 fasen 
  • 7,4 kW bij 32 ampère op 1 fase 
  • 3,7 kW bij 16 ampère op 1 fase  

Welke laadkabel type heb ik nodig voor mijn automerk? 

Gelukkig is de aansluiting aan de laadpaalzijde altijd gelijk. Maar de autozijde-aansluitingen variëren en dat betekent dat het even goed opletten is wanneer je een laadkabel bestelt. Bij ons vind je overigens een overzicht met de automodellen waarvoor een laadkabel geschikt is. 

Als stelregel kun je hanteren dat de Aziatische autofabrikanten met oudere elektrische modellen (Mitsubishi, Nissan, Toyota en Toyota bijvoorbeeld) vaak een type 1 aansluiting hebben nog, waar Europese fabrikanten met moderne modellen (Volkswagen, Renault, BMW, Audi en Mercedes) vaak standaard kiezen voor de type 2 aansluiting. Anno 2021 hebben alle nieuwe modellen een type 2 aansluiting. 

Zoek je een laadkabel voor jouw auto en staat jouw automodel niet bij de lijst met geschikte modellen voor een bepaalde laadkabel? Dan kun je altijd contact met ons opnemen, zodat we persoonlijk met mee kunnen kijken. Op die manier weet je zeker dat je altijd de juiste laadkabel bestelt!

Laat een bericht achter

Schrijf hier uw bericht

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »