De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95
PostNLKennisbank
0

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Review Logo4,3/5 @ Trustedshop
0
De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Wat kost het laten plaatsen van een laadpaal bij mijn huis?

Wanneer je een laadpaal bij je woning of bedrijf wilt, zijn de kosten voor de paal zelf niet de enige uitgaven die je hebt. In sommige gevallen kunnen de installatiekosten zelfs hoger zijn dan de prijs van de laadpaal die je laat installeren. Om je alvast voor te bereiden op de mogelijke kosten en manieren om hierop te besparen, hebben we alle kosten voor het laten plaatsen van een laadpaal op één pagina verzameld. Hierbij hebben we opzettelijk subsidiemogelijkheden en aftrekposten voor zakelijke gebruikers buiten schot gehouden om misverstanden te voorkomen wanneer je na het lezen zelf gaat rekenen.

Elke situatie is uniek, houd hier vooral rekening mee

De kostenposten hieronder gaan niet op voor elke situatie. Er is geen universeel plaatje voor de kosten voor het laten plaatsen van een laadpaal, omdat elke situatie uniek is. Kijk daarom vooral naar de kostenposten die relevant zijn voor jouw situatie. Wordt de laadpaal bijvoorbeeld op de buitenmuur geplaatst, dan zijn grondwerken en graafwerkzaamheden niet van toepassing voor jouw rekensom. Ben je zelf elektrotechnicus of elektricien, dan vallen de kosten voor het aan laten sluiten van de laadpaal en aanpassen van de meterkast weg.

Concreet betekent dit dat je in de lijst onder deze paragraaf al direct kunt bekijken welke posten precies relevant zijn voor jou en welke kosten jij niet hebt bij het laten plaatsen van een laadpaal bij jouw woning of bedrijfspand.

De kostenposten voor het (laten) plaatsen van een laadpaal op een rijtje

  • Kosten voor het aanpassen van de meterkast
  • Kosten voor het verzwaren van de stroomaansluiting
  • Grondwerken en de kosten die hierbij komen kijken
  • Aan laten sluiten van de laadpaal door een professional
  • Onderhoudskosten, hoe zit het daar eigenlijk mee?

Aanpassen van de meterkast

Heb je een oudere meterkast of zijn alle groepen al bezet in de meterkast voordat er gekeken wordt naar een aansluiting voor de laadpaal? Dan moet de meterkast aangepast worden. Dit geldt tegenwoordig ook voor meterkasten waar nog geen slimme meter aanwezig is. Je hebt een slimme meter nodig om handige features te kunnen gebruiken op de laadpaal.

Daarnaast wil je idealiter de laadpaal aansluiten op een 3-fasige aansluiting. Heb je dat niet, dan kom je bij de volgende stap uit.

Verzwaren van de stroomaansluiting

De meeste moderne woningen en nagenoeg alle bedrijfspanden zijn voorzien van een stroomaansluiting op 3 fasen. Heb jij dit niet en heb je een 1-fasige aansluiting? Dan is het tijd om contact op te nemen met de netbeheerder. Niet alleen omdat de zwaardere laadpalen het beste werken op 3 fasen (zij kunnen dan 11 of 22 kW laden), maar ook omdat experts aanraden om alle aansluitingen op te werken naar 3 fasen vanwege het toenemende stroomgebruik.

Je kunt daarnaast je aansluiting ook laten verzwaren, bijvoorbeeld naar 16A of 32A. Dit zorgt ervoor dat je sneller kunt laden met je laadpaal, maar het zorgt ook voor aanzienlijk hogere jaarkosten voor de stroom. Overschakelen naar 3 fasen is zelf niet duur, maar het verzwaren naar een hoger aantal ampère is een kostenpost die elke maand weer terugkomt op de rekening.

Doorgaans is dit voor huishoudens niet aantrekkelijk. Voor bedrijfspanden, zeker met een aantal elektrische auto’s in het eigen wagenpark, kan het wel aantrekkelijk zijn, helemaal wanneer je graag optimaal wilt kunnen laden op 22 kW.

Graafwerkzaamheden of kosten om van de meterkast naar de plek voor de laadpaal te komen

Graafwerkzaamheden kunnen een flinke bepalende factor zijn bij de installatiekosten van een laadpaal, zeker wanneer er asfalt of stoep opengebroken moet worden om stroomkabels van de meterkast naar de laadpaal te leggen. Hier geldt: hoe lastiger het terrein en hoe langer de afstand, hoe hoger de kosten uit zullen vallen.

Gaat het om het overbruggen van een zandpaadje naast de inrit van een meter of 5, dan vallen de kosten doorgaans laag uit. Moet er asfalt opengebroken worden op een bedrijfsparkeerplaats om de kabel te leggen en moet er vervolgens weer asfalt gestort worden? Dan vallen de kosten voor de graafwerkzaamheden en het grondwerk veel hoger uit.

Voor de meeste huishoudens gaat deze kostenpost niet op en dat heeft te maken met strategische plaatsing van de laadpaal. Kun je een laadpaal of wallbox plaatsen op de buitenmuur, idealiter op korte afstand van de meterkast (die doorgaans achter de voordeur zit)? Dan vallen de installatiekosten veel lager uit. Kun je dit niet, kijk dan eens of je de laadpaal kunt laten monteren in of naast de garage, waar je bijkans ook nog een hoofdaansluiting voor je stroom hebt en die kunt gebruiken.

De stelregel is: hoe korter de afstand tussen de meterkast en de laadpaal en hoe makkelijker het terrein is dat overbrugd moet worden, hoe lager de installatiekosten uit zullen vallen.

Aan laten sluiten van de laadpaal door een elektrotechnicus of elektricien

Je kunt de laadpaal niet zelf aansluiten. Dit is namelijk een nauwkeurige klus die door een specialist gedaan moet worden. Niet alleen om problemen en gevaarlijke situaties te voorkomen overigens, maar ook om ervoor te zorgen dat de laadpaal daadwerkelijk optimaal werkt en de garantie behouden blijft.

De kosten die elektriciens en elektrotechnici rekenen, lopen erg uiteen. Het is verstandig om de prijzen te vergelijken en offertes op te vragen, zeker wanneer je een paar tientjes wilt besparen. Kies echter wel altijd een vakman. Deze installeert de laadpaal niet alleen op de juiste manier, maar neemt ook de tijd om je uit te leggen hoe alles precies werkt en zal je in de meeste gevallen zelfs helpen bij de eerste laadbeurt met je nieuwe laadpaal thuis.

Onderhoudskosten zijn doorgaans niet van toepassing voor particulieren

Er wordt tegenwoordig vaak gewaarschuwd voor de hoge onderhoudskosten, maar deze zijn in nagenoeg alle gevallen niet van toepassing op laadpalen bij particulieren thuis. Onderhoudskosten gelden vooral voor de laadpalen die op grotere laadpleinen staan en dagelijks gebruikt worden. Zelfs zakelijke laadpalen hebben niet wekelijks onderhoud nodig, ook niet wanneer zij intensief gebruikt worden. De laadpalen van gerenommeerde modellen zijn hier namelijk op berekend.

Kun je zelf de kosten omlaag brengen door zelf aan de slag te gaan?

Ben je zelf handig en steek je graag de armen uit de mouwen? Dan heb je waarschijnlijk al een paar dingen gezien die je ook zelf kunt doen om wat geld te besparen. Hier is het belangrijk om eerlijk te zijn en de besparing af te zetten tegen de uren die je hier zelf in moet steken. Ja, je kunt je complete inrit uitgraven met een schop en kruiwagen, maar een graafmachientje doet dit werk binnen een uur voor je.

Dingen die je in de meeste gevallen prima zelf kunt doen (uitgaande van een zekere technische kennis en aanwezigheid van het juiste gereedschap):

  • Stroomkabel voorbereiden vanaf de meterkast naar de plek waar de laadpaal op de buitenmuur geplaatst moet worden (waarbij je de stroomkabel zelf niet aansluit).
  • Voorbereiden van de plek waar de laadpaal geplaatst moet worden (bijvoorbeeld een plek langs de inrit).
  • Bestel van tevoren de juiste laadpaal online bij ons. Wanneer je de laadpaal door een van de serviceaanbieders laat regelen, betaal je namelijk altijd meer dan wanneer je zelf de laadpaal bestelt.

Andere dingen waar je rekening mee kunt houden, is overleggen met de buurman wanneer je langs de inrit moet graven. Wil deze (nu of op termijn) ook een laadpaal, dan kan de aansluiting voorbereid worden en kunnen de kosten gedeeld worden. Houd er ook rekening mee dat je altijd een datakabel mee laat trekken (ook wanneer je nu geen slimme laadpaal of slimme meter hebt) en een tweede aansluiting vrijhoudt voor een tweede laadpaal in de toekomst.

Maar ik mag toch gewoon zelf een laadpaal aansluiten?

In Nederland mag je de installatie van een laadpaal volledig zelf regelen als particulier, zolang je de verzegeling van de meterkast niet hoeft te verbreken. Moet de meterkast wél geopend worden, dan kun je alleen het aan laten leggen van de nieuwe groep uitbesteden aan een professional.

Het is echter de vraag of je dit ook echt wilt en kunt. Heb je verstand van elektrotechniek, heb je de tijd om veilig en rustig te werken en kun je eventueel zelfs wat extra handen en een graafmachine regelen? Dan kun je de laadpaal ook gewoon zelf plaatsen. De laadpalen op onze website zijn voorzien van alle informatie die je nodig hebt om de laadpaal zelf te kunnen plaatsen.

Heb je weinig tijd, weinig technische kennis op het gebied van stroom of woon je in een wat oudere woning? Dan raden we het zelf installeren van de laadpaal af.

Bestel de juiste laadpaal zodat je slechts eenmaal hoeft te investeren

Een andere manier om direct veel geld te besparen, is door direct de laadpaal te kiezen die helemaal past bij jouw situatie. Daarmee bedoelen we niet alleen de huidige situatie, maar ook de omstandigheden over een paar jaar. Houd er rekening mee dat de accupakketten van de elektrische auto’s steeds groter worden en de maximale laadsnelheden gestaag meestijgen. Daarom raden we standaard de 11 of 22 kW (afhankelijk van je stroomaansluiting) laadpalen inclusief de juiste laadkabels aan die ook de komende jaren het gewenste vermogen kunnen leveren.

In ons aanbod vind je uitsluitend laadpalen met een CE-keurmerk en uiteraard kun je rekenen op de beste prijs-kwaliteitverhouding, wat ervoor gezorgd heeft dat wij een van de grootste leveranciers van laadoplossingen in Nederland zijn geworden en bestellingen mogen verwerken uit heel Europa. Rond jij je bestelling af voor 17:00 uur, dan zorgen wij ervoor dat ook jouw bestelling vandaag nog verzonden wordt.

Kun je niet vinden wat je zoekt of heb je vragen over een van onze producten? Neem dan vooral contact met ons op. De experts van Accu-Machine.nl helpen je graag persoonlijk verder zodat jij ook binnenkort optimaal en veilig je elektrische auto kunt laden met je eigen laadpaal.

Laat een bericht achter

Schrijf hier uw bericht

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »