De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95
PostNLKennisbank
0

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Review Logo4,3/5 @ Trustedshop
0
De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Wat is Nikkel-Cadmium (Ni-CD)?

Techniek van de Ni-CD batterij

Ni-CD, of Nikkel-Cadmium, is een batterijtechniek op basis van nikkel en cadmium. Ni-CD of Nikkel-Cadmium batterijen bevatten een kathode van nikkel en een anode van cadmium. In een elektrisch systeem is de kathode de pool waar de elektronen in gaan en is de anode de tegengestelde pool. Een doorlaatbare kunststof die met de geleidende vloeistof potassium hydoxide wordt doordrenkt dient als seperator om deze polen van elkaar te scheiden. Cadmium is een giftige stof en is daarmee uiterst milieuonvriendelijk.

Ni-CD, of Nikkel-Cadmium, batterijen hebben een lage energiedichtheid van 45WH/kg en een relatief hoge vermogensdichtheid van 200W/kg. Een Ni-CD batterij heeft een lange levensduur in vergelijking met andere soorten oplaadbare batterijen. Als er juist mee om gegaan wordt kan dit type accu meer dan 1000 ontlaad/laad cycli doorstaan. Per cel levert een Ni-CD batterij ongeveer 1.2 Volt.

Het gebruik van de Ni-CD batterij

Ni-CD of Nikkel-Cadmium batterijen zijn goed bestand tegen zwaar gebruik, zoals gebruik bij hoge temperaturen, lange belastingen en diepe ontlading. De Ni-CD of Nikkel-Cadmium batterij wordt dan ook vaak gebruikt in zware toepassingen zoals gereedschap, speelgoed en radio’s.

Laden en ontladen van de Ni-CD batterij

Vóór het eerste gebruik moet een Ni-CD batterij volledig opgeladen worden. Dit moet op een langzame manier gebeuren (niet met een snellader), minimaal 12 tot 24 uur. Op deze manier worden alle cellen tot één gelijk niveau opgeladen. Vervolgens moet de accu weer volledig worden ontladen totdat de machine niet meer functioneert. Deze cyclus herhaalt u 3 à 4 keer. Deze keren kunt u naar wens wel een snellader gebruiken. Ontladen kunt u doen door de machine te gebruiken. Op deze manier kunt u de accu zo lang mogelijk blijven gebruiken met de meeste werktijd per keer.

Een Ni-CD batterij moet elke 1 à 2 maanden volledig ontladen en weer opgeladen worden, dit voorkomt geheugeneffect. Het geheugeneffect houdt in dat de Ni-CD accu's geleidelijk hun maximale energie-capaciteit verliezen, wanneer de accu telkens opgeladen wordt zonder volledig leeg te zijn geweest.

Ni-CD accu’s kunnen worden snelgeladen tot ca. 70%; dit kan in tijd variëren van enkele minuten bij heel snelle laders tot een hele nacht bij langzame laders. Daarna accepteert de batterij moeilijker de lading en schakelt de lader over op druppellading om tot 100% te komen.

Wanneer een Ni-CD batterij defect is zijn er mogelijkheden om een nikkel-cadmium batterij te herstellen, bijvoorbeeld door hem in te vriezen. Helaas is dit herstel maar tijdelijk. De accu zal daarna snel weer zijn capaciteit verliezen.

Waarom kiezen voor een Ni-CD batterij?

  • Bestand tegen zware omstandigheden
  • Bestand tegen diepe en langdurige ontladingen
  • Hoge vermogensdichtheid
  • Langste levensduur
  • Lage productiekosten

Waarom niet kiezen voor een Ni-CD batterij?

  • Geheugeneffect
  • Lage energiedichtheid
  • Onderhoud nodig
  • Giftige stoffen (cadmium)

Laat een bericht achter

Schrijf hier uw bericht

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »