De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95
PostNLKennisbank
0

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Review Logo4,3/5 @ Trustedshop
0
De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Wat is Lithium-Ion (Li-ion)?

Lithium-Ion accu is een batterij gemaakt van een licht soort metaal. Deze techniek heeft als kenmerk de hoge energiedichtheid. Deze batterijtechniek kan meer energie opslaan per kg dan de Ni-MH en Ni-CD accu's. De Li-ion accu's zijn op dit moment de meest gebruikte accu's voor gereedschap, laptops en telefoons. De voordelen van Li-ion is de geringe zelfontlading, geen geheugeneffect en de gunstige energie/gewichtsverhouding. De accu kent helaas een verlies aan capaciteit naarmate de accu ouder wordt. Direct na productie van de cel begint het verlies van de capaciteit op te treden. Dit verlies is bij 22°C -  26°C 18-22% per jaar. Bij hogere temperaturen wordt het capaciteitsverlies groter.

Het gebruik

Een Li-ion accu vraagt geen specifiek onderhoud zoals de Ni-CD en Ni-MH dat wel doen. Het volledig opladen van de accu bij ingebruikname heeft positief effect op de levensduur van de accu. Het is van groot belang dat de li-ion accu nooit leeg wordt opgeslagen. Door temperatuurverschillen kan de accu onder het absolute laagtepunt komen en is herladen niet meer mogelijk en is de accu afgeschreven.

Laden en ontladen van de Li-Ion

Li-ion accu's hebben een optimaal bereik tussen de 20% en 80% acculading. Zodra de accu ongeveer 20% capaciteit heeft, is het optimale moment bereikt om de accu te herladen. De chip die de accucellen aanstuurt zal de accu uitschakelen op het moment dat er nog slechts 5% capaciteit beschikbaar is. Li-ion accu's hebben een langere levensduur als er gedeeltelijke ontladingen in plaats van volledige ontladingen plaatsvinden. Een diepteontlading (<5% resterende capaciteit) kan de accu onherstelbaar beschadigen en mogelijk de beveiligingen van de accu uitschakelen. Om de accu weer op te laden kunt u gebruik maken van een geschikte Li-ion lader. Als de accu volledig opgeladen is hoeft de accu niet direct te worden ontkoppeld van de lader, aangezien er geen geheugeneffect kan optreden. Een belangrijk punt voor het opladen is de temperatuur van de accu. De cellen dienen redelijk koel te blijven en mogen niet warmer worden dan 25°C. Mocht dit wel gebeuren dan neemt de capaciteit van de accu sterk af en in het slechtste geval kan de accu ontploffen door oververhitting. Een Li-ion accu heeft een zeer gevoelige laadcyclus. De oplader dient te controleren op oververhitting, piekspanningen en diepteontladingen tijdens het ontladen van de accu.

Waarom kiezen voor een Li-ion?

  • Gunstige gewichts-/prestatieverhouding
  • Beperkte omvang van cellen, maar hoge spanning (3.7 Volt per cel)
  • Onderhoudsvrij
  • Beperkte zelfontlading
  • Ontbreken geheugeneffect

Waarom niet kiezen voor een Li-ion?

  • Afname capaciteit van cellen direct na productie
  • Diepteontlading leidt tot een defecte van accu
  • Hoge en lage temperaturen beinvloeden levensduur van accu sterk

Laat een bericht achter

Schrijf hier uw bericht

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »