De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95
PostNLKennisbank
0

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Review Logo4,3/5 @ Trustedshop
0
De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Wat is het geheugeneffect bij een accu?

In de volksmond is het geheugeneffect het fenomeen waarbij de capaciteit van de accu steeds lager wordt. Deze benaming volstaat echter niet met het fenomeen dat het probeert te beschrijven. Het 'echte' geheugeneffect is een verschijnsel dat ontstaat bij Ni-CD batterijen als gevolg van het vele malen ontladen tot exact hetzelfde niveau en vervolgens de batterij weer volledig op te laden.

Het fenomeen dat in de volksmond geheugeneffect wordt genoemd is eigenlijk een luie batterij, maar de oorzaak is verschillend. De luie batterij ontstaat door de accu door te laden, oftewel de accu staat te lang op de lader. Het lang doorladen leidt tot een lagere spanning in de cellen dan dat zij hoort te zijn bij een bepaalde capaciteit. In de praktijk betekent dit dat het aangesloten apparaat afslaat of stopt met werken doordat het spanningsniveau (V) te laag is in plaats van het gebrek aan stroom (Ah).

Kan ik een luie batterij 'repareren'?

Ja en nee. Door de individuele cellen te ontladen tot 1 volt kan het effect ongedaan gemaakt worden. Een diepere ontlading dan 1 volt heeft alleen een negatief effect op de levensduur van de accu en is daarom sterk af te raden. Als individuele cellen in parallel of serie geschakeld zijn kan een beschadiging van de cellen nog eerder optreden. De afname van de spanning in de cellen verloopt nooit gelijk waardoor individuele cellen ver onder de 1 volt kunnen komen. De accu kan dan nog enkele laadcycli mee en zal snel zijn functie verliezen.

Een te lage spanning kan leiden tot problemen met het opladen en functioneren van de accu. Dit fenomeen is bij veel gebruikers van elektrisch gereedschap bekend. Vooral bij de Li-ion accu's bestaat een groot gevaar dat de cellen een diepteontlading krijgen. Om dit te voorkomen door middel van een printplaat het voltage van individuele cellen bijgehouden. Helaas vormt deze printplaat een extra zwak punt voor de accu om eerder defect te raken.

Hoe wordt een luie batterij veroorzaakt?

 • Tijdens de laadcyclus
  • Te lang opladen
  • Hoge temperatuur tijdens opladen
  • Te snel opladen van de accu
 • Tijdens het gebruik
  • Te ver ontladen van de accu
  • Lage temperaturen tijdens gebruik
  • Te zware belasting van de accu
  • Toenemende leeftijd van batterij

Bij normaal gebruik van de accu aan de hand van de bovenstaande tips, zal het geheugeneffect of een luie accu niet optreden.

Laat een bericht achter

Schrijf hier uw bericht

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »