De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95
PostNLKennisbank
0

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Review Logo4,3/5 @ Trustedshop
0
De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Verduurzaming woningen en bedrijfspanden: dit kun je zelf doen

Er waren hoge verwachtingen over de duurzaamheidsdoelstellingen voor de komende 6 jaar, in de aanloop naar 2030. Met een kabinet dat bestaat uit de PVV, VVD, NSC en BBB waren de verwachtingen al iets minder hooggespannen en dat bleek terecht, want in het regeerakkoord staan veel uiteenlopende punten, maar met betrekking tot verduurzaming van woningen en bedrijfspanden lijkt de aansturing vanuit de markt zelf te moeten komen. Echte versnelling van de ontwikkelingen zullen we de komende jaren in ieder geval niet zien vanuit Den Haag. Wat staat er in het regeerakkoord en wat kun jij doen wanneer je zelf wilt verduurzamen?

Geen extra duurzaamheidsregels vanuit de overheid zelf

In het regeerakkoord staan geen nieuwe, extra duurzaamheidsregels wanneer het gaat om nieuwbouw. Wel zijn er veel plannen om de beschikbare ruimte beter in te delen en te gebruiken én moet de leefbaarheid in Nederland verhoogd worden, mede door ruimtelijkere indeling en meer groen in verstedelijkte gebieden.

Dat betekent dat er geen extra verduurzaming aangejaagd wordt binnen de nieuwbouw zelf, iets dat wel in de lijn der verwachtingen lag. Grote bedrijven en organisaties, waaronder de DGBC zelf, geven echter aan dat er meer dan genoeg ambitie op de markt zelf aanwezig is. Dat kan een reden zijn waarom de regerende partijen besloten hebben om dit uit het regeerakkoord te laten. Dat er echter wel gekeken is naar de EU-doelstellingen spreekt dit (gedeeltelijk) tegen.

Hier moeten we overigens aan toevoegen dat er een goede reden is waarom het kabinet na een overleg van zo’n 170 dagen besloten heeft om geen nieuwe duurzaamheidsregels in te voeren. Het plan is namelijk om jaarlijks minstens 100.000 woningen te bouwen en hierbij een coördinerend minister te hebben die ervoor moet zorgen dat iedereen in Nederland straks een dak boven zijn of haar hoofd kan krijgen. De kans bestaat dus wel degelijk dat er op langere termijn wél gekozen gaat worden voor extra duurzaamheidsregels met betrekking tot de bouw van duurzame woningen, maar dan moet het woningtekort eerst aanzienlijk verkleind zijn omdat er anders voorkeur gegeven zal worden aan nieuwbouw (van woningen die op latere termijn waarschijnlijk weer aangepast moeten worden).   

EU-doelen worden gehandhaafd

De doelen van de EU komen wel in het regeerakkoord terug en zullen een leidraad vormen voor de kabinetsplannen wanneer het gaat om het reduceren van het gebruik van aardgas, reductie van CO2-emissie bij nieuwbouw en uiteindelijk zelfs CO2-neutrale gebouwen, iets dat overigens al veel langer aandacht krijgt binnen de nieuwbouwsector.

Dit zijn echter geen nieuwe, verrassende plannen of doelstellingen. Sterker nog, het is iets dat al veel langer op de agenda staat en waar Den Haag al mee akkoord gegaan is (gezien Nederland nog altijd onderdeel van de Europese Unie is).

De rol van vastgoedeigenaren binnen de klimaatadaptie

Klimaatadaptie is een sleutelbegrip binnen het regeerakkoord, dat vooral draait om de balans tussen de duurzaamheid en betaalbaarheid. Die klimaatadaptie is te zien is het versterken van rivieren en dijken, de duurzaamheidsplannen op het gebied van aardgas (al wil dit kabinet juist méér aardgas gaan winnen in de Noordzee) en CO2-reductie.

Hierbij moeten ook vastgoedeigenaren een helpende hand bieden, want Nederland staat voor een stevige uitdaging. Een van de grotere, overkoepelende plannen is namelijk energieonafhankelijkheid op te bouwen, een situatie waarbij Nederland niet of nauwelijks afhankelijk is van stroom uit andere landen. Om dit mogelijk te maken, moet het energieverbruik in Nederland flink gereduceerd worden, en/of moet er meer stroom gewonnen worden door de vastgoedeigenaren zelf.

Het verduurzamen van woningen en bedrijfspanden is dus belangrijk. Niet alleen met het oog op de CO2-uitstoot, maar ook wanneer er gekeken wordt naar de balans tussen de opgewekte en verbruikte energie.

Dit betekent verduurzaming van woningen en bedrijfspanden

Bij de verduurzaming gaat het op de meeste plekken voornamelijk om nieuwbouw, mede omdat dit kabinet aan heeft gegeven dat er de komende tijd flink gebouwd moet worden om het woningtekort op te vangen, dat gezorgd heeft voor een zeer gespannen, krappe woningmarkt. Toch is het goed om tegelijkertijd te blijven kijken naar de bestaande panden die aangepast kunnen worden. Het is niet ondenkbaar dat er regelingen of mogelijkheden opgezet worden voor mensen die een bestaande woning of een ouder bedrijfspand aan willen passen, om zo beter aan te sluiten bij de verduurzamingsplannen.

De kans is groot dat de komende jaren gekeken gaat worden naar subsidies of regelingen voor thuisbatterijen, isolering, opwekken van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen (particulier of zakelijk) en andere aanpassingen die bestaande gebouwen kunnen verduurzamen. De coalitie heeft overigens al aangegeven dat kleine ondernemers en veel huishoudens het gemiddelde of lage inkomens kunnen rekenen op hulp bij de aanpassingen.

Hulp bij verduurzaming

Kleine ondernemers en mensen met een middeninkomen of laag inkomen kunnen hulp krijgen van de overheid wanneer zij hun woningen of bedrijfspanden willen verduurzamen. Ook komt er hulp voor huishoudens die te kampen hebben met hoge energierekeningen dankzij de warmtenetten. Ben jij van plan om te verduurzamen, dan is dit een goed moment om de plannen van het kabinet in de gaten te houden, want er is een grote kans dat je je hand op kunt houden.

Laat een bericht achter

Schrijf hier uw bericht

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »