De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95
PostNLKennisbank
0

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Review Logo4,3/5 @ Trustedshop
0
De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Type laadkabels voor de elektrische auto: wat is het verschil?

Om elektrisch te kunnen rijden, heb je een geladen accu nodig. Er zijn tal van oplaadpunten zoals mobiele laders, particuliere of zakelijke laadpalen en uiteraard publieke laadpalen en complete laadpleinen. Bij de meeste opties heb je een laadkabel nodig, omdat de meeste laadpunten niet voorzien zijn van een vaste, eigen laadkabel. En daar kan het lastig worden. Er zijn namelijk veel verschillende types laadkabels, maar welke heb jij nou nodig en wat is het verschil?

Drie verschillende soorten aansluitingen, maar er kan er maar één de standaard zijn

Hoewel het vaak gaat om type 1 versus type 2, zijn er eigenlijk drie verschillende soorten aansluitingen die op laadpunten en elektrische auto’s te vinden zijn. In Europa is besloten dat Mennekes, oftewel type 2, de standaardaansluiting is. Dat betekent dat nagenoeg alle Europese automerken alleen nog auto’s op de markt zetten met een type 2 aansluiting op de auto.

De reden hiervoor is redelijk simpel. Het enige aantal types laadkabels voor de auto maakte het verdraaid lastig om makkelijk de elektrische auto te kunnen laden. Was er geen standaardaansluiting geweest voor de laadpunten en EV’s, dan was de kans groot geweest dat je drie of meer verschillende soorten laadkabels mee had moeten nemen in je auto om overal te kunnen laden.

In Azië en Amerika is ook besloten om één aansluiting de standaard te maken. Helaas hebben zij niet gekozen voor type 2, zoals in Europa, maar is type 1 de standaard geworden in deze gebieden. Dat betekent dat importauto’s uit Azië en Amerika vaak een type 1 aansluiting hebben. Hierop zijn uitzonderingen te vinden, want er zijn automerken die de exportauto’s aanpassen voor de Europese markt.

Type 1 en type 2 meest gangbaar, maar zij hebben nog meer namen

Type 1 is dus de standaard in de VS en Azië, maar is ook bekend onder de technischere naam J1772 en Yazaki. Dit geldt ook voor de Europese type 2, die Mennekes (naar de maker) genoemd wordt. Er zit geen verschil tussen type 1 en J1772. Er is ook geen verschil tussen type 2 en Mennekes. Het gaat het letterlijk om verschillende namen voor exact dezelfde aansluiting.

Gaat het bij de laadkabel alleen om de aansluiting voor de autozijde?

Voordat we kijken naar de aansluiting die jij op je auto hebt, is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan de andere kant van de laadkabel. Er is immers ook een stekker die je in het laadpunt steekt. Dit kan een type 1 of type 2 zijn, maar daar houdt het niet mee op. Er zijn namelijk ook andere stekkers, zoals de Schuko (standaard huishoudstekker in Europa), CEE-stekkers, ChaDeMo (met 4 pinnen), CSS-stekkers en Tesla-aansluitingen.

Voor de meeste opties zijn adapters beschikbaar, maar het is altijd beter om de juiste stekker op het juiste contact te plaatsen. Niet alleen omdat je hiermee een hoger rendement behaalt, maar ook omdat dit in de meeste gevallen veiliger is.  

Wanneer heb je een type 2 (Mennekes) laadkabel nodig voor je elektrische auto?

Je hebt een type 2 laadkabel nodig wanneer je een aansluiting op de auto hebt voor 7 pinnen. Dit zijn nagenoeg alle Europese automodellen. Je kunt geen type 1 laadkabel gebruiken voor een type 2 laadcontact, want deze heeft namelijk 5 pinnen.

Wanneer heb je een type 1 (J1772) laadkabel nodig voor je elektrische auto?

Hier is het tegenovergestelde het geval. Heb je een aansluiting voor 5 pinnen op de auto, dan heb je een type 1 stekker (dus laadkabel) nodig. Deze kan alleen gebruikt worden om te laden op 1 fase. Je kunt geen type 2 laadkabel gebruiken voor een auto met een type 1 aansluiting, omdat dit simpelweg niet past.

Verloopstekkers

Omdat het lastig kan zijn met type 1 en type 2 laadkabels en de uiteenlopende automodellen die in Nederland rondrijden, is het praktisch om een verloopstekker voor het laden in je auto te hebben liggen. Daarmee kun je een type 1 laadkabel aansluiten op een type 2 contact en andersom.

Kun je snelladen met een type 1 of type 2 laadkabel?

Met een type 1 contact kun je uitsluitend laden op 1 fase. Heb je een type 2 aansluiting, dan kun je ook laden op 3 fasen. Bij een optimale netspanning resulteert dit in een laadvermogen van 22 kW, wat aanzienlijk meer is dan de 1-fasige tegenhangers. Toch komt dit nog niet eens in de buurt van snelladen, want daarvoor heb je laadsnelheden nodig die minstens 50 kW zijn (al kom je steeds vaker 200 kW en meer tegen).

Voor snelladen heb je speciale stekkers nodig (CSS en ChaDeMo), maar bij snelladers zitten deze laadkabels al in de paal, zodat je geen aparte laadkabel nodig hebt. Snelladers bij bedrijven en woningen zie je eigenlijk nauwelijks, wat vooral te maken heeft met de eisen aan het stroomnetwerk en de (veel) hogere prijs van de snelladers. Snelladers kom je daarmee vooral tegen langs de hoofdwegen langs Europa, inclusief tal van snellaadpleinen die door grotere bedrijven zoals Fastned gebouwd worden. Op deze plekken heb je dus geen speciale laadkabel nodig om je auto te kunnen laden.

Laadsnelheden en het aantal fasen

Het gaat niet alleen om de stekker die op de laadkabel zit. Integendeel, want de lengte van de kabel en het maximale laadvermogen zijn ook belangrijk wanneer je kijkt naar welk type laadkabel je nodig hebt voor je auto.

Heb je een type 1 laadkabel nodig, dan kun je kijken naar:

Hierbij gaat het dus alleen om het aantal ampère waar je op kunt laden. Type 1 laadkabels kunnen namelijk niet laden op 3 fasen. Dat betekent automatisch dat de lijst met mogelijke laadkabels met een type 2 aansluiting langer is:

In deze gevallen moet dus ook gekeken worden naar het aantal fasen. Kies altijd een laadkabel die minstens het vermogen van het laadpunt én de elektrische auto aan kan. Doe je dit niet, dan begrens je de snelheid waarmee je elektrische auto opgeladen wordt en dat is in de meeste gevallen niet ideaal.

Bestel de juiste laadkabel voor jouw elektrische auto vandaag nog bij ons

Met bovenstaande informatie is het makkelijk om de juiste laadkabel te vinden voor jouw elektrische auto en je situatie. In sommige gevallen heb je verschillende laadkabels nodig, zoals een laadkabel voor thuis, eentje voor het laden op het werk en een granny charger (met Schuko-stekker) voor de vakantie. Uiteraard hangt dit ook grotendeels van persoonlijke voorkeur af en het budget dat je wilt gebruiken voor het kopen van laadkabels.

Weet je niet welke laadkabel het beste past bij jouw situatie of auto? Neem dan contact met ons op, zodat we je direct persoonlijk verder kunnen helpen en het vinden van de juiste laadkabel nóg makkelijker wordt.

Laat een bericht achter

Schrijf hier uw bericht

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »