De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95
PostNLKennisbank
0

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Review Logo4,3/5 @ Trustedshop
0
De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Tips om uw Makita 18v of 14 4v Li-Ion accu zelf te repareren

Tips om uw Makita 18v of 14,4v Li-Ion accu zelf te repareren

Update mei 2019: Helaas blijkt het dat steeds meer accu's erger defect zijn dan enkel de PCB. Wij zijn daarom gestopt met de verkoop van PCB's. Wij raden u aan om nieuwe een nieuwe vervangende accu te bestellen voor uw Makita machine. 

Zoekt u een Makita 14,4v accu? Klik dan hier!
Zoekt u een Makita 18v accu? Klik dan hier!

Makita staat bekend om haar sterke machines en haar complete machinereeks. Deze machines zijn van hoge kwaliteit en dienen vaak pas na jaren vervangen te worden. Ondanks de kwaliteit van de Makita machines, blijken de Li-ion accu's het vaak een kortere levensduur te hebben dan de machines. Vaak vallen deze defecten vaak buiten de garantieperiode en worden niet gerepareerd door Makita. In de meeste gevallen wordt het defect aan uw accu veroorzaakt voor een kapot moederbord in de accu. In deze tutorial leggen wij in stappen uit hoe u dit moederbord kunt vervangen.

Welke problemen kunt u oplossen met deze reparatie?

De defecten aan de Makita Li-ion accu's zijn onder te verdelen in twee 'oorzaken'. De eerste oorzaak is oververhitting van de accu en de tweede oorzaak is het gebrek aan stroom om spanning te leveren aan het moederbord. Dit leidt tot een ongebalanceerde spanning in de cellen van de accu. Als u driemaal het rode/groene/witte lampje op uw lader heeft zien knipperen, dan blokkeert het moederbord de accu en is opladen niet meer mogelijk. In deze handleiding wordt besproken hoe het tweede defect verholpen of gerepareerd kan worden. Om deze fout te kunnen herstellen moet een nieuw moederbord (PCB) geplaatst worden op de accu.

Voordat gestart kan worden met het vervangen van de PCB, moet u er bewust van zijn dat de cellen in de accu nog restspanning kunnen bevatten!

Demonteren van de accu

Om de PCB te kunnen demonteren moet de accu gedemonteerd worden. Door het losschroeven van de torx 10 schroeven kan de behuizing van de Makita accu losgehaald worden. De nieuwere accu's hebben een rubber dopje op deze schroeven. Dit dopje kan met een schroevendraaier worden losgehaald.

Zodra de schroeven zijn verwijderd kan de behuizing worden geopend. Bij het openen kan de de veer onder de drukknop wegschieten, pas op dat deze veer niet kwijtraakt. Bij het openen van de accu kan veel stof worden aangetroffen in de accu. Mocht dit het geval zijn, probeer in de toekomst de accu's niet te laden in een stoffige omgeving of de accu's te laden terwijl de lader op een stoffige ondergrond staat. De lader blaast lucht door de accu om de temperatuur te beheersen, met deze lucht kan veel stof worden meegezogen. Dit komt de levensduur van de accu niet ten goede!

Repareren van accu, case uit elkaar halen

 

Testen van de cellen in de accu

Om met zekerheid te kunnen vaststellen dat de PCB defect is, moeten de cellen individueel worden doorgemeten. Dit is kan gedaan worden met een multimeter. Het voltage van de cellen moet gemeten worden tussen de aangegeven zes punten. Iedere cel, mits opgeladen, dient 4V te geven, maar vaak wordt dit niet gehaald. De minimale spanning dient 3,2 volt te zijn. Als een van de cellen geen voltage geeft of een te laag voltage, is het mogelijk om deze cel te vervangen. Het vervangen van een individuele cel is kostbaarder dan enkel het vervangen van de PCB. Ons advies luidt om de accu te vervangen en niet individuele cellen te vervangen.

doormeten van Makita cellen

Demonteren van PCB op Makita accu

Om de PCB te kunnen demonteren dienen enkele soldeerpunten worden losgehaald.

  1. 2x rode draad van PCB -> lossolderen van cellenpakket
  2. 1x zwarte van PCB -> lossolderen van cellenpakket
  3. Temperatuursensor -> demonteren uit cellenpakket

Monteren van de nieuwe PCB

De nieuwe PCB dient in omgekeerde volgorde van het demonteren te gebeuren. Let hierbij op dat de soldeerpunten stevig dienen te zijn en niet te fragiel zijn.

  1. Dunne rode draad wordt op de zijkant van de accucellen gesoldeerd
  2. Dikke rode draad wordt bovenop de lip van de accucellen gesoldeerd
  3. Zwarte draad wordt ook op de lip van de accucellen gesoldeerd
  4. Temperatuursensor -> terugsteken tussen de cellen voor de juiste temperatuurmeting

Terugplaatsen van de behuizing

Bij het terugplaatsen van de behuizing dient u de omgekeerde stappen te volgen van het demonteren van de accu.

Wilt u graag een PCB bestellen voor een Makita accu?

Helaas blijkt het dat steeds meer accu's erger defect zijn dan enkel de PCB. Wij zijn daarom gestopt met de verkoop van PCB's. Wij raden u aan om nieuwe een nieuwe vervangende accu te bestellen voor uw Makita machine. 

Zoekt u een Makita 14,4v accu? Klik dan hier!
Zoekt u een Makita 18v accu? Klik dan hier!

Laat een bericht achter

Schrijf hier uw bericht

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »