Op vakantie met de elektrische auto, maar hoe zit dat precies met opladen?
Het aantal mensen dat een elektrische auto op de oprit heeft staan, neemt gestaag toe. Nu de zomervakantieperiode aanbreekt, gaan veel mensen met hun EV op vakantie. Dat kan binnen Nederland of juist veel verder, want de vismeren in Scandinavië liggen er bijzonder uitnodigend bij, het is heerlijk vertoeven bij het Gardameer, net als de costa’s in Spanje en de vele natuurcampings die je tegenwoordig in heel Europa kunt vinden. Je kunt nu makkelijk op vakantie met de elektrische auto, want de laadpaaldekking en het aantal snelladers is flink toegenomen de afgelopen tijd. Op deze pagina leggen we je uit waar je op moet letten en welke laadkabels je bij je moet hebben.
Het eerste deel: je elektrische auto opladen tijdens de reis
Waar je een paar jaar geleden nog een strakke planning moest maken voordat je met een elektrische auto op vakantie ging, is het nu aanzienlijk makkelijker om met je EV door heel Europa te trekken. De laadwoestijnen in het noorden van Frankrijk zijn opgevangen door grote aanbieders als Fastned en IONITY die hier snelladers geplaatst hebben, de Duitse snelwegen zijn voorzien van tal van snelladers zodat je geen enkele laadstress hoeft te hebben en ook in Noord-Europa is het niet lastig om een plek te vinden om je auto aan de lader te pluggen.
Uiteraard geldt wel dat je de meeste snelladers langs de hoofdaders vindt, bij de toeristische trekpleisters en de grote steden. Ga je naar gebieden waar minder mensen komen en wonen, dan is het verstandig om een strakkere planning te maken, zodat je niet tegen range anxiety aanloopt. Zorg er altijd voor dat je minstens een laadkabel (type 2 aansluiting naar de aansluiting van je auto) bij je hebt, inclusief een laadkabel met Schuko-contact voor noodgevallen.
Laden bij standaardlaadpalen of juist bij snelladers?
Het is verstandig om zoveel mogelijk gebruik te maken van snelladers tijdens je reis. Zeker wanneer je HPC-punten kunt vinden, die een laadvermogen hebben van zo’n 250 kW. Let wel op: een zéér snelle snellader klinkt spannend, maar vaak beperkt jouw eigen elektrische auto de daadwerkelijke laadsnelheid. Desalniettemin heb je doorgaans nog geen half uur nodig om je auto tot 80% te laden bij een snellader met een laadsnelheid tussen de 100 en 350 kW. Houd er wel rekening mee dat je de auto afkoppelt wanneer de accu voor 80% geladen is. Bij DC-laden neemt de laadsnelheid namelijk bijzonder hard af bij 80% en loont het eigenlijk niet om door te blijven laden. Koppel daarom gewoon af en plan je reis naar de volgende snellader.
Veel snelladers en snellaadpleinen liggen op gunstige locaties. Meestal vind je een winkel of speeltuin in de buurt, of een koffietentje. Wil je er een echte pauze van maken (bijvoorbeeld met kinderen), kijk dan altijd van tevoren welk laadstation het beste bij je past.
Tijdens de vakantie kun je de laadpalen gebruiken in de regio waar jij je bevindt. Deze zijn goedkoper dan de snelladers en vaak vind je deze in de buurt van attracties en winkelcentra, zodat je het laden van de elektrische auto kunt combineren met een uitstapje of noodzakelijke boodschap.
Zorg ervoor dat je de juiste laadkabel bij je hebt. Wanneer je een laadkabel hebt met een type 2 stekker (Mennekes) aan de bronzijde en de juiste aansluiting voor je auto aan de andere kant (Mennekes of Type 1, afhankelijk van je auto), dan kun je deze laadpalen altijd makkelijk gebruiken. Heb je nog geen extra laadkabel? Dan kun je die makkelijk bij ons vinden op de pagina met alle laadkabels voor elektrische auto’s.
Tip: gebruik de juiste apps tijdens je vakantie om snelladers en laadpalen te vinden
Hoewel er steeds meer snelladers en laadpalen te vinden zijn in Europa, betekent dit niet dat je er automatisch tegenaan rijdt op het moment dat je er eentje nodig hebt. Bepaal daarom nu alvast welke laadapps jij wilt gebruiken tijdens je vakantie. Plugsurfing, A Better Routeplanner, de routeplanner op Google Maps en de ANWB Routeplanner zijn allemaal prima apps waarmee je niet alleen je route kunt plannen, maar ook de laadpalen en snelladers langs het traject én in de buurt kunt zien.
Verdiep je ook even in de laadpassen die je nodig hebt. Een aantal tips waar je direct wat mee kunt:
- Download de app van Tesla. Veel van de Tesla snelladers kunnen ook gebruikt worden voor het laden van andere modellen, maar daarvoor heb je wel de app van Tesla nodig. Deze kun je gewoon koppelen aan je Nederlandse bankrekening.
- Neem een creditcard mee. Bij steeds meer laadpunten is ad hoc laden mogelijk, maar daarvoor heb je wel een creditcard (of geschikte bankpas) nodig.
- Download de PayPal-app (gratis) en koppel je Nederlandse bankrekening aan de app. Op die manier kun je ook ad hoc laden op plekken waar je alleen een QR-code kunt scannen en waar geen RFID-kaartlezer aanwezig is.
- Bestel een laadpas van Maingau en/of Shell Recharge naast de Nederlandse laadpas die je nu al hebt. Op die manier kun je bij nagenoeg alle snelladers terecht.
Je elektrische auto opladen op je vakantieverblijf
Op steeds meer campings, hotels en vakantiehuisjes zie je tegenwoordig de mogelijkheid om je elektrische auto te laden. In nagenoeg alle gevallen staat hierbij ook vermeld wat voor laadpaal dit is, waarbij je vooral op moet letten op de laadsnelheid (je wilt idealiter minstens op 11 kW kunnen laden immers). Vraag bij het boeken altijd naar de beschikbaarheid van de laadpaal, aangezien deze in sommige gevallen gereserveerd moet worden. Vraag ook of er een laadkabel op locatie is of dat je je eigen laadkabel moet gebruiken.
Tip: bestel je vandaag je nieuwe laadkabel nog voor 17:00 uur bij ons? Dan zorgen wij ervoor dat deze de volgende werkdag al in huis is, zodat je deze gewoon mee kunt nemen op vakantie.
Zoek je nog een vakantiehuisje of een camping? Kijk dan vooral in de menu’s op de websites die je gebruikt naar de filters. Tegenwoordig is het bijna standaard dat de vergelijkingswebsites en aanbieders een filteroptie hebben voor laadmogelijkheden op locatie (of op korte afstand).
Let op: vraag altijd naar de beschikbaarheid. In sommige gevallen gaat het om een beperkt aantal laadpalen voor meerdere gasten en moet er gereserveerd of geboekt worden. Heb je een laadpaal bij het huisje of de staplek zelf, dan gaat dit uiteraard niet op.
Vier redenen waarom je kiest voor een accommodatie met laadpaal
- Je kunt je elektrische auto in alle rust voor de volle 100% laden.
- Je hoeft niet op zoek naar een laadpaal in de omgeving, waar je vervolgens moet wachten.
- Je kunt elke dag beginnen met een volle accu, zodat uitstapjes ineens een stuk leuker én aantrekkelijker worden.
- Met V2G en de kampeermodus wordt de elektrische auto een praktische hub, zeker wanneer je een laadpaal naast de auto hebt die je voor of na de tijd kunt gebruiken.
Kan ik mijn elektrische auto opladen wanneer de accommodatie geen laadpaal heeft?
Het kan gebeuren dat je op een camping komt waar geen laadpaal is, of een accommodatie waar je de elektrische auto niet kunt laden. Het is dan verleidelijk om je granny charger (laadkabel met een Schuko-stekker voor een gebruikelijk stopcontact) in een contact te pluggen om je elektrische auto te laden. We raden dit ten zeerste af. Allereerst omdat het niet netjes is; de elektrische auto is een grootverbruiker en lang niet elke verhuurder heeft hier rekening mee gehouden bij het bepalen van de prijs. Daarnaast is het ook nog eens onverstandig. Niet elk stopcontact kan zomaar gebruikt worden om een elektrische auto te laden én de verhuurder kan je exact vertellen welk stopcontact het best geschikt is om de auto te laden.
Wil je meer weten over laden via een wandcontactdoos? Bekijk dan onze pagina over het laden van je elektrische auto bij een stopcontact.
Laden tijdens de vakantie is geen enkel probleem met de juiste voorbereidingen
Het aantal snelladers en laadpalen is flink toegenomen de afgelopen jaren en laadwoestijnen zijn nauwelijks nog te vinden. Ook zijn er steeds meer accommodaties die laadmogelijkheden aanbieden, mede omdat het aantal vakantiegangers met een elektrische auto in hoog tempo toe blijft nemen. Wil je op vakantie met de elektrische auto, dan heb je op deze pagina alle informatie kunnen vinden over het laden tijdens je vakantie. We sluiten af met een aantal tips zodat je zeker een goede vakantie tegemoet kunt zien.
- Download laadapps zoals A Better Routeplanner, Chargemap en de ANWB Routeplanner en koppel deze aan het infotainmentsysteem van je auto.
- Rijd je met vouwwagen of caravan? Check Google Maps om te zien of je gewoon kunt parkeren of de aanhanger af moet koppelen om de laadpaal te kunnen bereiken.
- Plan je reis van tevoren, maar vergeet niet dat je met 10% reserve op de actieradius prima flexibel kunt zijn tijdens je reis.
- Zorg ervoor dat je de juiste laadkabels bij je hebt (een laadkabel voor een laadpaal en een granny charger, voor snelladers heb je geen laadkabel nodig want de CSS- en CHAdeMO-laadkabels zitten aan de snellader vast).