De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95
PostNLKennisbank
0

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Review Logo4,3/5 @ Trustedshop
0
De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Mobiele laders en stiekem laden, een probleem dat met de dag groeit

De opkomst van het elektrisch rijden heeft gezorgd voor tal van voordelen, maar uiteraard zijn er ook nog meer dan genoeg struikelblokken en uitdagingen die overwonnen moeten worden. Een van die struikelblokken is het stiekeme laden dat bijzonder vaak gebeurt op campings, bij vakantieparken en andere accommodaties. Hoewel dit afgedaan wordt als een onschuldig iets (gewoon een beetje stroom tappen), is dit een serieus probleem met het oog op de kosten en de gevaren.

Wat is stiekem laden eigenlijk?

Stiekem laden is precies wat je zou vermoeden wanneer je het ziet staan. Het gaat om mensen die stiekem een mobiele lader in een stopcontact prikken tijdens hun vakantie of een verblijf ergens waar zij toegang hebben tot het stopcontact. Hierbij is het vooral belangrijk dat de persoon die laadt geen toestemming gevraagd heeft en de eigenaar van het terrein geen toestemming gegeven heeft om te laden.

Bij stiekem laden weet de eigenaar van de grond, de accommodatie of de camping in de meeste gevallen niet dat er geladen wordt. Stiekem laden is dus zonder toestemming en zonder dat de eigenaar hiervan op de hoogte is.

Wat zijn de gevaren achter stiekem laden op de camping met een mobiele lader?

Het stiekeme laden heeft veel aandacht gekregen in 2023 en daar is een reden voor. Stiekem laden brengt namelijk grote gevaren met zich mee. Hierbij zijn twee factoren van belang. Allereerst de risico’s van het laden met mobiele laders op punten die hier (waarschijnlijk) niet geschikt voor zijn. Anderzijds gaat het om de enorme stroomkosten die niet verrekend kunnen worden met de persoon die laadt.

Laten we beginnen met het eerste punt: de mobiele lader kan niet zomaar in elk stopcontact gedrukt worden om vervolgens een laadsessie te starten. Integendeel, want om veilig en optimaal te kunnen laden, heb je een modern, beveiligd en onbeschadigd stopcontact nodig. Druk je de mobiele lader in een beschadigd of verouderd stopcontact en start je de laadsessie, om vervolgens terug te ploffen in je campingstoel, dan is de kans groot dat je op een gegeven moment merkt dat de boel achter je in brand staat.

Daar komt bij dat stiekem laden kortsluiting kan veroorzaken en de complete camping in het donker kan zetten én dat laadkabels en verlengkabels over de grond (en door de lucht) gevaarlijke situaties kunnen veroorzaken. Menig campingeigenaar heeft stiekeme laders kunnen betrappen door simpelweg de verlengsnoeren vanuit de sanitairgebouwen te volgen richten de EV die stiekem geladen werd. Elke kabel (dit geldt ook voor gewone laadkabels) die onbeheerd over de grond ligt, brengt risico met zich mee én je hebt zelf ook grote kans dat de kabel hierbij zelf ook beschadigd raakt.

Hoe zit het dan met de kosten voor stiekem laden? Die kunnen in de meeste gevallen niet verhaald worden op de stroomgebruiker, dus die komen op de mat van de verhuurder of campingeigenaar zelf. Een onwenselijke en oneerlijke situatie, die op veel plekken nu al opgelost moet worden door stroomkosten door te berekenen of de kosten voor het verblijf te verhogen. De laatste oplossing betekent dat iedere vakantieganger de dupe wordt van stiekeme laders, reden te meer om hier een einde aan te maken dus.

Laden mensen met een elektrische auto alleen stiekem op campings?

Mocht je nu het idee hebben dat stiekem laden alleen op campings gebeurt: dat is niet het geval. Stiekem laden gebeurt ook bij vakantiewoningen en tegenwoordig zelfs op de meeste plekken waar een stopcontact te vinden is op een (redelijk) onbeheerd punt. Wanneer de elektrische auto zelf de laadkabel en het stopcontact af kan blokken zodat deze niet meer gezien kunnen worden, is dit een punt dat gebruikt kan worden om stiekem te laden.

Juist het feit dat dit op veel plekken kan én gebeurt, is een reden om hier extra aandacht voor te maken. Ook voor ons als verkopers van mobiele laders én grote voorstanders van veilig, betrouwbaar en eerlijk laden.

Kun je op een veilige, eerlijke manier laden met een mobiele lader?

Uiteraard is het mogelijk om mobiele laders op de juiste manier te gebruiken. Hierbij kun je denken aan het laden van de elektrische auto met een mobiele lader thuis of op het werk wanneer je werkgever hier toestemming voor gegeven heeft en een stopcontact toegewezen heeft. Hetzelfde geldt voor laden tijdens je vakantie. Steeds meer campingeigenaren en verhuurders van vakantiewoningen hebben namelijk een speciaal contact dat gebruikt kan worden om een elektrische auto te laden met een mobiele lader. Zeker op plekken waar geen laadpaal aanwezig is, is het niet ongebruikelijk dat er speciale contacten zijn die gebruikt kunnen worden om een mobiele lader aan te sluiten.

Nu is het goed om het volgende in de gaten te houden. Vraag vooral toestemming voordat je vertrekt. Wanneer je nu al vraagt of je kunt laden bij een laadpaal of met een mobiele lader, dan weet je namelijk ook welke laadkabel je nodig hebt of welke aansluiting je mobiele lader moet hebben om het contact te kunnen gebruiken. We verwachten dat er in de toekomst veel gebruik gemaakt zal worden van CEE-aansluitingen op campings en bij accommodaties, die achter een gescheiden meter geplaatst worden. Op die manier kan de verhuurder namelijk een 22 kW-aansluiting op een lege groep aanbieden, waarbij de stroomkosten gewoon verrekend kunnen worden met de mensen die hun elektrische auto laden.

Kijk dus altijd goed naar de mobiele laders voordat je een model bestelt. Vooral de stekkers (voor zowel de bron- als autozijde) en het laadvermogen zijn belangrijk wanneer je zeker wilt weten dat je straks optimaal kunt laden tijdens je vakantie.

De kracht en voordelen van mobiele laders tijdens de vakantie

Lang niet alle campings en accommodaties hebben laadpalen op het terrein staan. Hoewel het aantal laadpalen op deze plekken met de week lijkt te stijgen, is het nog lang niet standaard en de vraag is of alle overheden net zo happig zullen zijn op verplichtingen als de Nederlandse overheid. Goede aansluitingen voor mobiele laders zijn hiermee niet alleen ideaal voor de mensen die een elektrische auto hebben, maar ook voor de campingeigenaren en verhuurders van accommodaties zelf. Zeker wanneer zij zich bevinden in een regio met minder laadpunten, is dit een prima manier om extra boekingen binnen te halen. Ben je campingeigenaar of verhuurder en wil je hier werk van maken? Zorg er dan voor dat je duidelijk op je website aangeeft dat mensen met een EV bij je kunnen laden en laat hun weten welk contact geschikt is voor de mobiele lader. Dat is direct ook de beste manier om stiekem laden tegen te gaan.

Bestel direct de mobiele lader die jij nodig hebt om je EV te laden

Ga je binnenkort op vakantie met je elektrische auto en wil je naast eerlijk laden ook graag optimaal en veilig kunnen laden? Bestel dan vandaag nog je mobiele thuislader bij ons. Bij ons vind je tal van modellen met oververhittingsbescherming en uiteraard zijn alle laadproducten voorzien van een CE-keurmerk, zodat je deze altijd veilig en vertrouwd in kunt zetten. Dat geldt niet alleen voor onze mobiele laders, maar ook voor de laadpalen en laadkabels die je op de pagina vindt.

Bestel je voor 17:00 uur? Dan zorgen wij ervoor dat je producten dezelfde dag nog verzonden worden, zodat je de mobiele lader binnenkort al in de kofferbak kunt leggen voor je vakantietrip.

Laat een bericht achter

Schrijf hier uw bericht

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »