De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95
PostNLKennisbank
0

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Review Logo4,3/5 @ Trustedshop
0
De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Klimaatadaptie: dit zegt het regeerakkoord erover en dit kunnen we ermee

Klimaatadaptie is niets nieuws in Nederland. En verrassend is het helemaal niet in een land dat grotendeels onder de zeespiegel ligt. In het regeerakkoord staan een aantal belangrijke hoofdlijnen die te maken hebben met de klimaatadaptie, plannen op zeer grote en zeer kleine schaal en is ook duidelijk waar de aandacht van het nieuwe kabinet komt te liggen. Wat moet je weten en wat kun je zelf doen wanneer je een steentje bij wil dragen aan de klimaatadaptie die nu nog hoger op de agenda is komen te staan?

Haalbaar, draagbaar en uitvoerbaar richting klimaatadaptie

Het nieuwe kabinet heeft duidelijk gesteld dat het een haalbaar, uitvoerbaar en draagbaar beleid wil hebben met betrekking tot de klimaatadaptie. De noodzaak is er in ieder geval, want alle EU-lidstaten zijn overeengekomen dat er in 2030 55% minder uitstoot moet zijn en in 2050 moeten de lidstaten volledig klimaatneutraal zijn.

De nieuwe coalitie lijkt dit een beetje naast zich neer te leggen, mede door de eigen plannen ‘haalbaar en uitvoerbaar’ te noemen. De komende jaren gaat de aandacht vooral uit naar de beschikbaarheid van zoetwater in Nederland, tegengaan van verdroging, meer aandacht naar de dijken (en dan vooral de toekomstbestendigheid) en ook komen rivieren hoger op de agenda te staan. Hierbij gaat het niet alleen om zoetwater, maar ook om vervoer, recreatie en natuur.

Andere grote punten op de agenda zijn het bevorderen van groene groei (wellicht dat de groene daken wat meer aandacht kunnen krijgen in 2025), meer aandacht voor groene waterstof (en vooral de opslag ervan) en het bouwen van minstens twee (en bijkans vier) kerncentrales.

Schipperen tussen de wensen van uiteenlopende partijen

Op sociale media en vanuit oppositiepartijen (vooral GroenLinks-PvdA) is veel kritiek gekomen op de spagaatbeslissingen in het regeerakkoord, waarbij bepaalde doelstellingen elkaar tegen lijken te spreken of letterlijk haaks op elkaar staan. Wat niet vergeten mag worden, is dat het regeerakkoord bestaat uit de hoofdlijnen van het kabinetsbeleid voor de komende vier (of minder) jaar, waarbij nog tal van aanpassingen gedaan kunnen én moeten worden. Geen van de doelstellingen in het regeerakkoord staat vast, wat betekent dat we nog veel veranderingen gaan zien. Zeker op het gebied van het klimaat, de adaptie en de plannen met betrekking tot het grote Klimaatakkoord.

Wat vooral belangrijk is, is dat de coalitie inziet dat er gewerkt moet worden richting verduurzaming, klimaatadaptie (zeker met betrekking tot de dijken en zoetwater) en dat mensen met een midden- of laaginkomen hulp nodig hebben met de investeringen die bijdragen aan deze klimaatadaptie, CO2-reductie en een aanzienlijke verhoging van de mate van energieonafhankelijkheid.

Wat kun je nou zelf doen om bij te dragen aan de klimaatadaptie?

We zouden hier een complete handleiding kunnen plaatsen over hoe je zelf de klimaatadaptie voor jezelf en je omgeving kunt verbeteren, maar dat is al gedaan. Op de website van Klimaatadaptie Nederland (https://klimaatadaptatienederland.nl/) kun je tal van handige bronnen vinden, tips en zelfs manieren waarop jij zelf bij kunt dragen. Dat is niet alleen handig voor de natuur, maar ook voor je directe omgeving. Ook staan er een heel aantal tips bij waarmee je zelfs geld kunt besparen of de levensduur en kwaliteit van je tuin en woning kunt verbeteren. Daarnaast kun je altijd informeren bij je gemeente, want er zijn veel regio’s die richtlijnen en zelfs subsidies hebben met betrekking tot verduurzaming.

In dat kader is het ook goed om eens te kijken naar de grotere oplossingen bij jou thuis of op het werk. Hoewel de salderingsregeling afgeschaft wordt (en zelfs de belasting op aardgas omlaaggaat wat haaks op het beleid van de vorige coalitie staat), zijn zonnepanelen nog altijd een goede investering. Zeker in combinatie met een thuisbatterij, want deze toevoeging zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je eigen opgewekte stroom kunt gebruiken en niet tegen vervelende verrassingen aanloopt.

Een andere optie, die inmiddels al meerdere jaren op rij genoemd is, maar nog altijd relevant is, is de elektrische auto. De subsidies voor de aanschaf van de EV verdwijnen in 2025, maar de fiscale voordelen blijven voorlopig nog en dat biedt interessante voordelen wanneer je kijkt naar de klimaatadaptie en verduurzaming. Zeker wanneer je op één acculading naar je werk kunt rijden en terug kunt komen (of eventueel kunt laden op het werk).

Thuisbatterij, elektrische auto en zonnepanelen combineren

De combinatie tussen zonnepanelen, thuisbatterij en moderne elektrische auto biedt tal van oplossingen, zelfs met betrekking tot netcongestie. Hier moet overigens aan toegevoegd worden dat dit systeem ook nog altijd een zeer geschikte optie is zonder de zonnepanelen zelf. Met een EV en thuisbatterij heb je namelijk alle mogelijkheden om stroom op te slaan op het moment dat de prijs laag is.

Wat wel belangrijk is, is dat je de juiste investeringen doet én van tevoren bekijkt wat de mogelijkheden zijn om hier hulp bij te krijgen. In het regeerakkoord staat immers dat de meeste mensen hulp moeten krijgen bij verduurzaming en aanpassingen van de eigen situatie om zo bij te dragen aan de energietransitie.

Tegelijkertijd is het belangrijk dat je kiest voor de juiste producten. Zoek je bijvoorbeeld een laadpaal die je aan kunt sluiten op je zonnepanelen, kijk dan naar een systeem dat ook op zeer lage spanning kan laden. Met dit systeem kun je op een heldere zomeravond je elektrische auto namelijk wel gewoon laden, zelfs je niet op 3,7 kW kunt laden. Kies je voor een thuisbatterij in combinatie met een laadpaal en elektrische auto, kijk dan zeker naar de mogelijkheden rond bidirectioneel laden. Daarmee zorg je er namelijk voor dat de accu van je auto niet alleen geladen kan worden, maar zelf ook kan functioneren als stroompunt.

Wil je weten wat de beste optie is voor jouw specifieke situatie of wil je gewoon eens rustig overleggen met een expert op het gebied van thuisbatterijen, elektrisch rijden en je EV laden? Neem dan contact met ons op zodat we je persoonlijk verder kunnen helpen.

Laat een bericht achter

Schrijf hier uw bericht

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »