De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95
PostNLKennisbank
0

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Review Logo4,3/5 @ Trustedshop
0
De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95

Gratis verzending in NL boven €149.95!

In 6 stappen de juiste accu voor uw gereedschap!

Een how-to over het kiezen van een vervangende accu

Zonder een goed functionerende accu is uw accugereedschap waardeloos. Een passende accu die het maximale uit uw machine en uw klussen haalt is wat u wilt. Het aanschaffen van een nieuwe accu kan lastig lijken. Om je te helpen hebben wij deze tutorial geschreven. Aan de hand van de onderstaande stappen kunt u de juiste accu kiezen en weer heerlijk lang klussen!

1. Een vervangende accu:

Om een zo goed mogelijke keuze te kunnen maken is het van belang dat je zo goed mogelijk geïnformeerd bent. De uiterlijke kenmerken, prestaties en specificaties van de batterij kan het presteren van uw accu in grote mate beïnvloeden! Het kiezen van de juiste accu is daarmee even belangrijk als het kiezen van de juiste type gereedschap.

Enkele voorbeelden die de keuze bepalen zijn; de capaciteit, laadtijd en eigenschappen van de batterijtechniek. Deze eigenschappen bepalen hoe een accu functioneert en of dit aansluit bij de werkzaamheden die uitgevoerd worden met de machine.

Makita bl1430 accu 14,4v 3000mAh accu

2. Eigenschappen van Ni-CD, Ni-MH of Li-Ion

De ontwikkeling van nieuw gereedschap staat nooit stil. Fabrikanten lanceren nieuwe type schroefmachines, boormachines en decoupeerzagen aan de lopende band. In de schaduw van deze ontwikkeling staat de batterijtechnieken ook niet stil. Dit houdt in dat voor uw oudere machine vaak nieuwe accu's zijn te verkrijgen met een nieuwere batterijtechniek of hogere capaciteit. Deze nieuwere batterijen zijn vaak in staat om langer energie te leveren aan uw machine dan het oude type accu.

Om een goede keuze te maken is het van belang om een aantal termen goed te kennen. De termen zeggen allen iets over de specifieke eigenschappen van de accu of batterij. Een verkeerd gebruik of een verkeerde keuze kan leiden tot zeer teleurstellende batterijprestaties en mogelijk tot hogere kosten.

2.1.1 Levensduur van een accu

De levensduur van een accu wordt vaak uitgedrukt in het aantal 'cycli'. Een cyclus staat voor het aantal ladingen van een accu. De levensduur wordt dus uitgedrukt in hoe vaak een accu kan worden opgeladen zonder dat er capaciteit over is en de accu geen energie meer afgeeft. Het aantal cyclussen per batterijtechniek kan erg verschillen, zo kan Ni-CD vaak 1000 cyclussen aan en begint Li-Ion al bij de helft een gedeelte van de capaciteit te verliezen.

2.1.2 Leeftijd, gebruik en het 'lui' worden van de accu

Deze elementen kunnen een negatief effect hebben op de levensduur van de accu en kunnen in het slechtste geval tot een kapotte accu leiden. Gebruikers maken vaak een afweging tussen een lange levensduur en de capaciteit van de accu. Zo kan een Li-Ion accu meer capaciteit hebben, maar heeft de techniek een kortere levensduur. Toch kiezen professionals vaak voor de Li-Ion techniek omdat zij willen dat de machines over een langere tijd inzetbaar zijn. Ook wordt de levensduur van Li-ion steeds langer doordat batterijtemperatuur en de oplaadmethodes verbeteren. 

2.1.3 Zelfontlading

Elke oplaadbare accu heeft als eigenschap dat het langzaam capaciteit verliest, ook als de accu niet gebruikt wordt. Toch kan een verschil gemaakt worden tussen de verschillende batterijtechnieken. Li-Ion heeft een lagere zelfontlading dan Ni-CD en Ni-MH maar verliest wel relatief gezien eerder capaciteit.

Voor sommige gebruikers is deze zelfontlading niet van invloed op een keuze. Als een accu vaak gebruikt wordt is de zelfontlading maar een beperkt aspect in de levensduur van de accu. Accu's met een lage zelfontlading zijn interessant voor gebruikers die hun gereedschap niet elke dag of week gebruiken.

 2.1.4 Voltage

Het voltage van een accu bepaalt hoeveel kracht een accu kan leveren op één specifiek moment. Hierbij geldt; hoe hoger het voltage van het gereedschap, des te krachtiger de machine.

Gereedschap met accu's zijn vaak gebonden aan één voltage. De fabrikant heeft één accu ontwikkelt die past op de machine. Tussen de verschillende voltages kan een ruw onderscheidt gemaakt worden.

Gereedschap voor licht werk:                   6 volt - 15 volt
Gereedschap voor middelzwaar werk:   12 volt - 18 volt
Gereedschap voor zwaar werk:                18 volt - 36 volt

2.1.5 Capaciteit (hoe lang kan ik werken met één accu)

De capaciteit van een accu bepaalt hoe lang u kunt werken met één accu zonder dat de accu opgeladen wordt. De capaciteit wordt vaak uitgedrukt in ampere per uur of Ah. Een andere notatie voor capaciteit is mAh, oftewel milliampère per uur.

2.1.6 Diepteontlading

Een diepteontlading betekent een volledige ontlading van de cellen. Er is dus geen capaciteit meer over in de cellen. Een diepteontlading kan voor sommige batterijtechnieken tot de dood van de accu leiden. Andere type accu's kunnen prima tegen een diepteontlading of preferen zelfs een diepteontlading om de cellen gezond te houden.

2.1.7 Geheugeneffect of 'luie accu'

Dit effect treedt op wanneer een accu keer op keer opgeladen wordt zonder goed leeg getrokken te worden. Sommige batterijtechnieken 'onthouden' het vorige capaciteitsniveau en presteren minder goed als zij niet volledig ontladen worden.

Ni-CD bijvoorbeeld, kunnen het beste onderhouden worden door opgeladen te worden nadat ze minder dan 70 procent capaciteit over hebben. Echter moeten Ni-CD accu's regelmatig helemaal diep ontladen worden om de accu's de 'echte' capaciteit te laten onthouden.

Stap 1: Bepaal welke batterijeigenschappen voor u van belang zijn....

Voorbeelden:
....dagelijks of incidenteel gebruik?
....welk voltage past op mijn machine?
....hoeveel capaciteit heb ik nodig? (mogelijk een upgrade van Ni-CD naar Ni-MH).

 

Cellen voor Makita accu 18v, 14,4v li-ion ni-cd ni-mh

 

3. Verschillende type batterijen

Voor accugereedschap zijn drie batterijtechnieken te onderscheiden, namelijk Nikkel-Cadmium (Ni-CD), Nikkel-Metaalhybride (Ni-MH) en Lithium-Ion (Li-Ion). Voor elk type batterij zal een korte uitleg gegeven worden. Wilt u meer informatie dan kunt u doorklikken naar de pagina over de batterijtechniek.

3.1 Nikkel-Cadmium (Ni-CD)

Deze accu vormt de oudste techniek voor gereedschap. De accu's zijn goedkoop en hebben een langere levensduur, maar worden vaak overklast door Ni-MH of Li-Ion techniek.

Voordelen Ni-CD accu's:

 • Ni-CD accu's kunnen goed tegen warmte en kou
 • Ni-CD heeft een relatief lange levensduur
 • Kunnen beter tegen diepteontladingen, ondanks dit niet aan te raden is.
 • Lagere kostprijs

Nadelen Ni-CD accu's:

 • Ni-CD zijn zware (gewichtig) cellen
 • Lagere capaciteit t.o.v. Ni-MH of Li-Ion
 • Optimale cyclus zit tussen de 100% en 70%. Bij een diepere ontlading dan 70% neemt de levensduur af
 • Ni-CD accu's moeten vaak koel zijn voordat ze geladen kunnen worden
 • Kans op luie accu of geheugeneffect als niet voldaan wordt aan een diepteontlading tijdens het laden
 • Zware milieubelasting

Overzicht Ni-CD batterijen:

 • levensduur: > 1000 cycli
 • zelfontlading: gemiddeld, ongeveer 15% per jaar bij 23 graden omgevingstemperatuur
 • Capaciteit: laag, 1,2Ah - 2,4Ah
 • Laadtijd: Kort
 • Intensiteit onderhoud: hoog
 • Geheugeneffect: hoog
 • Gevoeligheid: laag

Meer over Ni-CD? Kijk hier

3.2 Nikkel-Metaalhybride (Ni-MH)

Nikkel-Metaalhybride vormt de opvolger van de Ni-CD accu's. Deze accu's hebben een hogere capaciteit en kennen geen milieuvervuiling.

Voordelen Ni-MH accu's:

 • Ni-MH's zijn lichter (gewicht) dan Ni-CD accu's
 • Ni-MH accu's hebben een hogere energiedichtheid, oftewel een hogere capaciteit dan de Ni-CD accu's.
  Dit kan leiden tot een 2 tot 3x langere werktijd per acculading.
 • Kosten liggen lager dan bij Li-Ion accu's
 • Het verlies van capaciteit kan sterk beperkt worden door juiste opslag en laadmethode
 • Ni-MH cellen bevatten geen milieuverontreinigende stoffen

Nadelen Ni-MH accu's:

 • Gevoeligheid voor temperatuur, voornamelijk kou is dodelijk voor dit type accu.
  Advies: gebruik en opslag tussen 1 graden en 40 graden Celsius
 • Een diepteontlading of weinig gebruik beschadigt de batterij. Levensduur en capaciteit worden ernstig beperkt.
 • Ni-MH accu's dienen opgeladen te worden nadat 70 procent capaciteit is verbruikt.
 • Deze techniek is duurder dan Ni-CD

Overzicht Ni-MH batterijen:

 • levensduur: Kan sterk verschillen, bij juiste opslagtemperatuur ongeveer 1000 cycli.
 • zelfontlading: hoog, ongeveer 25% per jaar bij 23 graden omgevingstemperatuur
 • Capaciteit: gemiddeld, 2,2Ah - 4Ah
 • Laadtijd: Kort
 • Intensiteit onderhoud: gemiddeld
 • Geheugeneffect: gemiddeld
 • Gevoeligheid: is gevoelig voor temperatuur

Meer over Ni-MH? Kijk hier

3.3 Lithium-Ion (Li-Ion)

Li-ion is de laatste techniek voor accugereedschap. Deze techniek vormt absoluut de beste keuze in vergelijking met de oudere types. Echter kan de prijs een tegenvaller zijn.

Het grootste gevaar voor Li-Ion accu's vormt hitte en kan leiden tot een defecte batterij. Deze techniek kent geen geheugeneffect of problemen met verkeerd laden. De oorzaken van een defecte Lithium-Ion accu zijn leeftijd en gebruik. Regelmatig gebruik en leeftijd beïnvloeden de capaciteit van de accu en leiden uiteindelijk tot een defecte accu. Ook kan hitte tijdens het laden leiden tot een versnelde afname van capaciteit.

Ondanks de beperkte levensduur zijn lithium-ion accu's de beste keuze vanwege de hoge capaciteit en korte laadtijd. Doordat deze techniek relatief gezien nog niet zo lang bestaat worden vooruitgang geboekt in verhoging van capaciteit. Vaak kunt u bij het aanschaffen van nieuwe accu's voor uw oude machine accu's krijgen met een hogere capaciteit ondanks dat de accu in omvang toeneemt. Dit is het gevolg van innovatie van de lithium-ion techniek.

Voordelen Li-ion accu's:

 • Li-ion accu's hebben het laagste gewicht van de drie batterijtechnieken
 • Li-ion hebben net als de Ni-MH een hoge energiedichtheid. Dit leidt tot een hoge batterijcapaciteit
 • Deze techniek heeft veel minder sterk last van omgevingstemperatuur dan Ni-MH
 • Li-Ion cellen kunnen allerlei vormen aannemen, waardoor accu's uiterlijke verschillen kunnen hebben.
 • Geen last van memory-effecten/geheugeneffecten
 • Li-ion accu's zijn niet schadelijk voor het milieu

Nadelen Li-ion accu's:

 • Oververhitting van de cellen tijdens het laden leidt tot onomkeerbare schade. Beveiligingen op de lader en accu kunnen dit voorkomen
 • Beperkte levensduur door afname van capaciteit
 • Li-ion techniek is relatief duur

Overzicht Li-Ion batterijen:

 • levensduur: kort, 300 tot 500 laadcycli of 2 tot 3 jaar
 • zelfontlading: laag tot nihil
 • Capaciteit: hoog, 3Ah tot 7,5Ah
 • Laadtijd: gemiddeld
 • Intensiteit onderhoud: geen
 • Geheugeneffect: geen
 • Gevoeligheid: hoge temperatuur en schokken

Meer over Li-Ion? Kijk hier

 Stap 2: Bepaal welke batterijtechniek u wilt.....

Voorbeelden:
...welke batterijtechnieken ondersteunt mijn lader? (Ni-CD en Ni-MH vaak onderling uitwissselbaar, Li-Ion vaak aparte laders)
...ik heb nu een Ni-CD maar wil graag een hogere capaciteit, passen de eigenschappen van NI-MH bij mijn gebruik?
...welke capaciteit wilt u binnen de gekozen batterijtechniek?

 

Conclusie

Het kiezen van een nieuwe accu voor uw machine kan een ingewikkelde klus lijken. Door onderstaande stappen te volgen na het lezen van de bovenstaande handleiding kunt u tot de juiste beslissing komen. Als u onderstaande stappen volgt kunt u in onze webshop de juiste vervangende accu kiezen die het beste bij u past.

 1. Wat is het merk van mijn machine?
 2. Wat is het voltage van mijn machine?
 3. Welke capaciteit is nodig voor mijn gebruik? U kunt zonder problemen uw capaciteit vergroten. Dit is te vergelijken met het vergroten van de brandstoftank van een auto. U vergroot het aantal liters maar de brandstof (voltage) blijft hetzelfde.
 4. Wil ik van batterijtechniek veranderen?
  1. Zo ja, ondersteunt mijn lader deze techniek? Vaak ondersteunen Ni-CD laders ook Ni-MH. Dit kunt u controleren door op de lader te kijken. Li-Ion vereist vaak een nieuwe lader.
  2. Passen de eigenschappen van de nieuwe techniek bij mijn gebruik?

Reacties

 • Door Martijn Sanders

  Beste André, helaas is het niet mogelijk om deze op een accu te laten draaien. Als er al een accu mogelijk is dan is het een 12V/24V accu uit een camper of caravan met een omvormer. Maar zelfs dan is 1800 watt voor een h...

 • Door André van der Wal

  Een zaagmach. van 230 volt en 1800 watt, Wat voor accu is er nodig om die een half uur te laten draaien?

 • Door Martijn Sanders

  Beste Jaap,

  Nee dat kan helaas niet.

 • Door Jaap van Duin

  Kan ik een 20 volt accu gebruiken op een 18 volt machine ??

 • Door Martijn Sanders

  Beste Wim,

  Jazeker, u kunt deze accu's gebruiken https://www.accu-machine.nl/search/worx+20v/

 • Door Martijn Sanders

  Helaas kan ik u niet helpen met deze accu. Ook heb ik geen informatie waar ik deze accu wel voor u kan krijgen.

 • Door Hennie Cosijns

  Heb een worx wx160.2 schroef machine 14.4 volt accu is hier een vervanging voor te verkrijgen?
  Kan ik in deze machine ook een 18v accu gebruiken?

 • Door wim Vanwezemael

  Dag martijn ik ben op zoek naar een batterijlader voor worx wx371,3 heb jij die bedankt

 • Door Michel Sanders

  Geachte meneer Mager,<br />
  <br />
  U kunt uit onderstaande link een keuze maken voor de door u gevraagde accu:<br />
  <br />
  https://www.accu-machine.nl/accu-makita-bl1440-144v-4000mah-40ah-li-ion-replac.html<br />
  <br />
  Ik hoo...

 • Door Martijn Sanders

  Hoi Twan,

  Bedankt voor je vraag. Beste prijs/capaciteit is https://www.accu-machine.nl/accu-bosch-144v-3000mah-30ah-ni-mh-replacement.html.

 • Door Martijn Sanders

  Hoi Thom, <br />
  <br />
  Nee deze accu&#039;s zijn onderling niet uitwisselbaar. De machines van Bosch 18v kunnen gebruikt worden met dezelfde accu&#039;s van Bosch en de Dewalt 18v machines met dezeflde accu&#039;s van Dewalt. ...

 • Door Twan Driessen

  Ik zoek een goedkoop alternatief voor mijn accu voor de BOSCH PSR 14,4 LI-2 accuboormachine. Welke kan ik hiervoor gebruiken

 • Door Thom Verpaalen

  Beste Martijn, weet jij ook welke accu&rsquo;s onderling uitwisselbaar zijn. Ik heb al mijn gereedschappen van Bosch blau 18V. Zijn deze bijvoorbeeld uitwisselbaar met deWalt batterijen van 18V?<br />
  <br />
  Ik hoor graag van...

 • Door Martijn Sanders

  Helaas kunnen wij deze accu niet leveren.

 • Door van Aaken

  ik zoek een accu voor een wolfgang boor schroefmachine accu 1.3ah 20volt li-lon

 • Door Martijn Sanders

  Beste Jacques, <br />
  <br />
  Helaas hebben wij deze accu niet. Ik heb even voor je gezocht maar ik kan hem alleen in Canada krijgen. Misschien een idee om hem zelf te bestellen? <br />
  <br />
  http://store.khbphotografix.com/Dry...

 • Door Martijn Sanders

  Beste Gerben, <br />
  <br />
  Het is lastig oordelen vanaf afstand maar als het een Ni-CD is dan is het waarschijnlijk dat de accu niet meer werkt. Ni-CD is al enkele jaren niet meer verkrijgbaar en daardoor weet ik dat de accu o...

 • Door Martijn Sanders

  Hoi!<br />
  <br />
  Bij een heggeschaar zal ik altijd adviseren om voor een zwaardere accu te gaan. Een heggeschaar heeft namelijk een lange constante energiestroom nodig. Een 3000mAh biedt in mijn ogen dus ook een betere uitkoms...

 • Door Jacques Lehouck

  Ik zoek een lood-accu van 6V met afmetingen L60, B50 H101. Bestaat dit nog? (voor flits Metz 60 CT) De meeste dergelijke accus meten 70x47x101.

 • Door gerben wassenaar

  ik heb een Mogatec machientje met een 3,6 Volt accu . Maar ik weet niet wat voor type het is . Ik ga uit van een NI-CD accu,
  maar het laden lukt niet . Wie weet iets ?

 • Door K. Zwaard

  Mijn accuheggeschaar, Bosch 41 AHS is toe aan een andere accu. Nu is het niet zo dat ik dat apparaat elke week nodig heb maar toch 4-5 x per jaar. Hij moet wel wat takjes kunnen hebben zonder vast te lopen. Nu zie ik allerlei ...

 • Door Martijn Sanders

  Helaas hebben wij niet de juiste accu voor uw machine.

 • Door rob goossens

  ik heb een 12 volt Python boormachine: welke accu zou in deze machine passen?

Laat een bericht achter

Schrijf hier uw bericht

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »