De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95
PostNLKennisbank
0

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Review Logo4,3/5 @ Trustedshop
0
De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Energieonafhankelijkheid en eigen duurzame energieproductie: dit moet je weten

Duurzame energieproductie, energieonafhankelijkheid en betaalbaarheid. Een aantal van de belangrijkste pijlers uit het regeerakkoord van de PVV, NCS, BBB en VVD waarbij tal van grote plannen, uitdagingen en voordelen te vinden zijn. Tegelijkertijd liggen er grote kansen, zeker wanneer je thuis of op je bedrijf nu al aan de slag kunt gaan met het opwekken en opslaan van energie. Hoe zit dit precies en waar kun je je nu al in verdiepen?

Wacht: hoe zit het met de salderingsregeling?

De salderingsregeling ligt al geruime tijd onder vuur. Het lukte Rutte IV bijna om de salderingsregeling ineens van tafel te vegen, maar de Eerste Kamer stak hier een flinke stok voor. In het regeerakkoord gaat de strijd verder, want dit kabinet wil de salderingsregeling afschaffen. Hoe dit gebeurt, is niet helemaal duidelijk. Enerzijds wordt gesproken over directe afschaffing, maar in het regeerakkoord staat zelf ook dat er vanaf 2027 gewerkt gaat worden aan afschaffing in fases (wat het originele plan was) of volledige afschaffing ineens.

Het is in ieder geval duidelijk dat de salderingsregeling geen lang leven meer beschoren is, al kunnen we dat nauwelijks nieuws noemen aangezien dit er al jaren aan zat te komen. Hier moet wel aan toegevoegd worden dat dit weer opnieuw door de kamers moet en de vraag is wat hieruit voort gaat komen. Dat de coalitie het in het regeerakkoord gezet heeft, betekent niet automatisch dat het zomaar kan gebeuren.

Klimaatfonds, maar tegelijkertijd bezuiniging en windmolens op de Noordzee

Het kabinet is van plan om door te blijven gaan met de verduurzaming aan de hand van het Klimaatfonds en vooral op het gebied van energie moet er veel veranderen. In het regeerakkoord staat dat er twee nieuwe kerncentrales gebouwd moeten worden, dat de gaswinning op de Noordzee opgeschaald moet worden en tegelijkertijd dat hier flink wat windmolens geplaatst moeten worden om zo volledig duurzame energie op te kunnen wekken.

De plannen en het budget die klaarliggen voor het maken van accu’s en (opslag van) waterstof krijgen te lijden onder het regeerakkoord, want er gaat flink geschrapt worden. Ook wordt de verhoging van de CO2-heffing teruggedraaid door de nieuwe regering en wordt aardgas aanzienlijk goedkoper.

Het grote idee achter ‘hoop, lef, trots’ is dat 70% van alle elektriciteit in Nederland uit hernieuwbare bronnen gewonnen wordt. Dit is in lijn met de doelstelling om de samenleving in 2050 volledig CO2-neutraal te hebben.

Eigen energie opwekken en energieonafhankelijk wonen/ondernemen

Zonnepaneeleigenaren zijn niet blij met de versnelde afschaffing van de salderingsregeling, mede omdat dit haaks staat op de rest van het beleid. Ook is nu al bekendgemaakt dat energieleveranciers boetes (terugleverboetes) gaan rekenen voor mensen die elektriciteit leveren aan het netwerk, omdat het energienetwerk hierdoor extra belast kan raken. Eneco is een van deze maatschappijen en kondigde aan dat dit zomaar op kan lopen tot € 350 per jaar.

Thuisbatterij en elektrische auto als powerbank ineens veel interessanter

Maar waarom is dit nou zo’n groot probleem? Het probleem zit ‘m in de onbalans tussen het punt waarop jouw zonnepanelen de meeste stroom leveren en het moment waarop jij het meeste vermogen gebruikt. Deze momenten vallen nagenoeg nooit op hetzelfde moment, wat betekent dat de zonnepanelen optimaal rendement leveren wanneer jij niet thuis bent en niet of nauwelijks groene stroom leveren op het moment dat je wel veel stroom nodig hebt omdat je ’s avonds thuis bent.

Concreet betekent dit dat je straks betaalt om stroom te leveren aan het netwerk, terwijl je vervolgens zelf wéér moet betalen om stroom vanuit het netwerk te gebruiken ’s avonds en ’s morgensvroeg omdat dat de momenten zijn waarop je zelf veel stroom nodig hebt. Gelukkig is daar echter een uitstekende oplossing voor. Eigenlijk zijn er zelfs twee.

Heb je géén elektrische auto en wil je niet binnen vijf jaar over naar elektrisch rijden? Dan is de thuisbatterij de beste oplossing. Een sterke thuisbatterij kan de groene stroom namelijk opslaan, zodat er opgeslagen stroom beschikbaar is op het moment dat jij wilt wassen, koken en ’s avonds alle schermen aangaan en apparaten aan de laders geprikt worden. De kans is groot dat je hier hulp bij kunt krijgen, want het kabinet heeft besloten dat er hulp moet komen met de energietransitie door verduurzaming van bestaande woningen en bedrijfspanden.

Heb je wel een elektrische auto of overweeg je een EV aan te schaffen, dan heb je een rijdende thuisbatterij. Zeker wanneer deze op het piekmoment van de zonnepanelen verbonden kan zijn aan de laadpaal én de auto geschikt is voor bidirectioneel laden. Dat is een technologie die inmiddels de kinderschoenen ontgroeid is en steeds vaker genoemd wordt.

De derde optie is een combinatie tussen een thuisbatterij en een elektrische auto. Hiermee wordt het nog makkelijker om zelf energieonafhankelijk te worden, zoveel stroom te gebruiken als je zelf nodig hebt en zelf de balans in de gaten wilt houden.

Wat zijn de verwachtingen voor de komende vier jaar?

Het is opmerkelijk dat in het regeerakkoord opgenomen is dat het budget voor het ontwikkelen en maken van accu’s en batterijen gereduceerd wordt, want zij spelen een grote rol binnen de plannen voor de komende vier jaar, zeker nu besloten is dat de salderingsregeling het gegarandeerd niet gaat redden tot 2031.

Tegelijkertijd is de verwachting dat de bezitters van elektrische auto’s en/of zonnepanelen al langer nagedacht hebben over de mogelijkheden om maximaal rendement te trekken uit de mogelijkheden en gekeken hebben naar de mogelijkheden om energie op te slaan in een thuisbatterij of de elektrische auto zelf.

Bij ons vind je alles wat je nodig hebt om zelf energie op te slaan in je elektrische auto, net als laadpalen die direct aangesloten kunnen worden op een zonnepaneelsysteem en waarbij je zelfs op veel lagere spanning kunt laden. Op die manier kun je zelfs met matig rendement de accu van je elektrische auto laden.

Wil je meer weten of wil je direct samen met een expert kijken naar de beste opties voor jouw (particuliere of zakelijke) situatie? Neem dan vooral contact met ons op zodat we je direct persoonlijk verder kunnen helpen.

Laat een bericht achter

Schrijf hier uw bericht

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »