De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95
PostNLKennisbank
0

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Review Logo4,3/5 @ Trustedshop
0
De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Elektrische auto thuis opladen zonder laadpaal

Zodra het gaat om het laden van je elektrische auto bij je woning of bedrijfspand, gaat het standaard om het gebruik van laadpalen. Wanneer je echter geen laadpaal kunt of wilt (laten) plaatsen, dan wordt het aanzienlijk lastiger om de juiste informatie te vinden. Betekent dit dat het niet mogelijk is om je EV thuis te laden wanneer je geen laadpaal hebt? Geenszins en we leggen je graag uit wat de opties zijn en waar je op moet letten wanneer je je EV zonder laadpaal wilt laden.

Heb je altijd een laadpaal nodig om je elektrische auto te laden?

Laadpalen verdienen altijd de voorkeur wanneer je je elektrische auto thuis wilt laden. De kwalitatieve laadpalen zijn namelijk speciaal ontwikkeld om de elektrische auto optimaal te laden. In sommige gevallen is het echter niet mogelijk om een laadpaal te plaatsen. Heb je bijvoorbeeld geen eigen terrein waarop je je auto kunt parkeren, dan ben je al snel door de opties heen. Zeker wanneer een wallbox ook geen mogelijkheid is, omdat je die niet mag plaatsen in de garage.

In die gevallen kan de mobiele lader een oplossing zijn. Het is echter wel zo dat je op een aantal dingen moet letten wanneer je voor deze optie wilt gaan. Uiteraard vind je al deze punten hieronder.

Waarom krijgt de mobiele lader niet meer aandacht en gaat het altijd over laadpalen?

De reden is simpel: de laadpaal is een betere, optimale en veiligere optie dan de mobiele lader en mobiele laadpaal. Een vaste laadpaal heeft namelijk een eigen aansluiting en hoeft niet constant opnieuw aangesloten te worden. Ook is de gemiddelde capaciteit van een laadpaal hoger dan die van een mobiele lader én heeft een standaardlaadpaal meer functies en features dan de mobiele lader.

Dit betekent echter niet dat de mobiele lader geen goede optie is. Dat het minder geschikt is dan een laadpaal, betekent niet automatisch dat de mobiele lader niet gebruikt zou moeten worden. Dat is duidelijk te zien aan het feit dat de mobiele lader wel door veel mensen aangeraden wordt wanneer het gaat om vakanties met de elektrische auto.

Verdient de mobiele laadpaal de voorkeur wanneer je je EV thuis wilt laden?

De mobiele laadpaal (of mobiele lader) verdient dus niet de voorkeur wanneer je thuis je elektrische auto wilt laden, maar kan wel een prima optie zijn wanneer je je auto voor de deur wilt kunnen laden en geen laadpaal kunt of wilt laten installeren.

Alle informatie die je nodig hebt om je auto thuis te laden zonder laadpaal

Wil je een mobiele lader gebruiken om je auto te laden, dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Voordat we daar naar kijken, zetten we eerst even kort de punten onder elkaar zodat je kunt zien of dit een oplossing voor je is:

  • Je beschikt over een eigen stroomaansluiting of een aansluiting waar je nadrukkelijk toestemming voor hebt om te gebruiken om de EV te laden.
  • Je kunt de auto in de buurt van de aansluiting krijgen en parkeren op een plek waar dit toegestaan is.
  • Je kunt tussen de aansluiting en de EV een laadsnoer leggen zonder dat dit gevaarlijke situaties oplevert.

Zijn bovenstaande punten allemaal van toepassing op jouw situatie? Dan is de mobiele lader een mogelijkheid voor je. Houd wel rekening met de laatste punten hieronder, die belangrijk zijn wanneer je veilig en optimaal wilt kunnen laden. Zeker bij het gebruik van een mobiele lader is namelijk iets meer aandacht nodig om problemen en risico’s geen kans te geven.

De juiste aansluiting op het juiste contact

Het eerste punt dat de volle aandacht verdient, is de aansluiting die je gebruikt als bronpunt. Dit kan een Schuko of CEE-aansluiting zijn, maar voor alle aansluitingen geldt dat zij onbeschadigd en modern moeten zijn. Oude of beschadigde contacten kunnen ervoor zorgen dat het contact (of het gebied eromheen) te heet wordt en begint te branden.

Daarnaast is het bijzonder wenselijk dat de aansluiting op een (relatief) lege groep zit. De mobiele lader zal namelijk het volledige vermogen van de groep willen gebruiken om zo optimaal te kunnen laden. Wanneer het contact op een groep zit zonder andere verbruikers, betekent dit dat het laden van je auto de rest van het huis niet stoort.

Moet er een nieuw contact aangelegd worden? Schakel dan een elektricien in en laat deze kijken naar de mogelijkheid om een hoger vermogen op de groep te zetten. De gemiddelde 3,7 kW-aansluiting (1x16A) is een prima optie, maar een hoger vermogen reduceert de laadtijd aanzienlijk en daar profiteer je dagelijks van. Zeker wanneer je een nieuwe aansluiting aan laat leggen, kan het zomaar mogelijk zijn dat je een zwaardere mobiele lader kunt gebruiken (soms wel tot 11 of zelfs 22 kW).

Let op: bestel geen mobiele lader voordat je weet op welk vermogen je kunt gaan laden. Moet je, om welke reden dan ook, toch nu al bestellen, kies dan een zwaardere mobiele lader waarbij je de laadspanning in kunt stellen. Zo weet je zeker dat je de mobiele lader optimaal kunt gebruiken op elk contact dat je hebt.

De capaciteit van de mobiele lader

We hebben het al kort geraakt: de capaciteit van de mobiele lader. Veel (oudere) mobiele laders hebben een laadvermogen van maximaal 3,7 kW, omdat dit uit een gemiddeld stopcontact gehaald kan worden. Nu echter véél meer mensen elektrisch rijden en er oplossingen op maat per woning en bedrijfspand gevonden worden, is een hoger vermogen wenselijk. Stel je voor dat je een groep kunt aanleggen op 7,4 of zelfs 11 kW, dan begrenst een 3,7 kW mobiele lader de maximale laadsnelheid enorm.

Let daarom goed op het vermogen van de mobiele lader en kies een zwaardere lader bij twijfel, zeker wanneer je overweegt om de komende tijd aan de slag te gaan met aanpassingen bij of rond je woning. Zou je hierbij een groep kunnen maken met een hoger vermogen en heb je de zwaardere mobiele lader al, dan bespaar je jezelf niet alleen een klap geld, maar kun je ook direct de laadtijd halveren tijdens thuis je EV laden zonder een laadpaal.

Regelmatig even checken voorkomt problemen

Veel mobiele laders zijn tegenwoordig voorzien van oververhittingsbeveiliging, maar dat betekent niet dat je geen problemen kunt voorkomen door regelmatig toch eens goed te kijken naar het contact dat gebruikt wordt, en de staat van een mobiele lader. Het is helaas zo dat de mobiele lader vaak op een plek ligt waar toch mensen langslopen en een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Weet je zeker dat de laadkabels van de mobiele lader in orde zijn én het broncontact niet beschadigd zijn geraakt, dan kun je met een gerust hart laden.

De features op de mobiele lader

Een van de features die eigenlijk niet (meer) mag ontbreken op de mobiele lader, is de beveiliging tegen oververhitting. Zeker wanneer je regelmatig de stekker in een ander contact drukt, is het niet altijd mogelijk om de staat van het stopcontact te controleren. De mobiele lader zal echter veel vragen van het stopcontact, waarbij oudere wandcontactdozen gegarandeerd heet kunnen worden en beginnen te smelten (met risico voor brand als gevolg). Mobiele laders met oververhittingsbescherming schakelen uit wanneer zij merken dat het contact te heet wordt, en zijn daarmee altijd de veiligste optie.

Uiteraard zijn er tal van andere features waar de moderne laadpalen mee uitgerust zijn. Zo kun je vaak de laadgeschiedenis bekijken, de huidige laadsessie volgen in de app of zelfs dynamisch laden. Hierbij is het vooral de vraag wat je zelf wilt en of de mobiele lader een permanente of tijdelijke oplossing is. Wanneer je de mobiele lader een lange tijd als vaste laadoplossing wilt gebruiken, is een wat uitgebreidere mobiele laadpaal niet alleen handiger, maar ook veel leuker.

Conclusie: je kunt je EV thuis laden zonder laadpaal, maar optimaal is het vaak niet

Kun je een laadpaal laten installeren, dan verdient dit altijd de voorkeur. Is dat echter niet mogelijk, dan kun je prima volstaan met een mobiele lader, zeker wanneer je let op de punten die je hierboven hebt kunnen lezen. Op onze pagina met mobiele laders voor elektrische auto’s kun je alle modellen vinden, met een handig filtermenu om direct de modellen te kunnen bekijken die interessant zijn voor jou.

Kun je de juiste mobiele lader niet vinden of wil je dat een expert eens met je meekijkt om te bepalen welke mobiele lader de beste optie is voor jouw situatie? Neem dan vooral contact met ons op, zodat we je persoonlijk verder kunnen helpen.

Laat een bericht achter

Schrijf hier uw bericht

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »