De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95
PostNLKennisbank
0

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Review Logo4,3/5 @ Trustedshop
0
De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Accu voor camper/caravan; wat heb je nodig?

Kamperen met een camper of caravan is leuk, maar tegenwoordig heb je dan vaak wel stroom nodig. Stroom voor de waterpomp in de camper, stroom voor de lampen, het laden van je telefoon en de laptop. Waar komt die stroom nou eigenlijk vandaan? Die komt uit de accu voor in de caravan, die ook wel boordaccu of huishoudaccu genoemd wordt. Ben je op zoek naar een nieuwe accu voor in de caravan en wil je alle mogelijkheden weten, uiteenlopende opties bekijken en zeker weten dat je kiest voor de beste prijs-kwaliteitverhouding, dan ben je bij ons altijd aan het juiste adres. 

Bij ons vind je altijd de accu die je nodig hebt voor jouw camper of caravan. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk met zo’n accu in de caravan en wat heb je eigenlijk nodig om optimaal op vakantie te kunnen gaan? 

Twee circuits; 230 en 12 volt 

Er zijn twee verschillende voltages die gebruikt worden in de caravan. Allereerst is er de 230 volt aansluiting; de aansluiting die als gebruikelijk gezien wordt. Daarnaast is er een 12 volt netwerk, dat ook wel het boordnetwerk genoemd wordt. Het 12 volt gedeelte moet ervoor zorgen dat de essentiële zaken blijven werken tijdens het rijden, zoals de kranen (die werken op een waterpomp immers), de lampen en het toilet.  

De accu voor het 12 volt gedeelte wordt de daadwerkelijke boordaccu genoemd, maar is niet in alle caravans standaard. Het kan zo zijn dat de autoaccu zelf gebruikt wordt om het 12 volt gedeelte van stroom te voorzien. Persoonlijk zijn we daar niet echt een voorstander van. Wordt dit te lang gedaan, dan kom je namelijk met een lege autoaccu te zitten en dan sta je toch even met de handen in het haar in zuid-Italië, oost-Spanje of het minstens zo exotische Julianadorp.  

Dat is waarom er gebruik gemaakt wordt van een boordaccu. Bij steeds meer caravans en campers wordt deze ook geladen door een zonnepaneel, die boven op de caravan of camper gemonteerd is. 

Laden op 230 volt op de camping 

Wanneer je op de camping aankomt en de stekker in het contact steekt (H07RN-F of kortweg 07RN), dan laadt de caravan of camper direct op. Dat gebeurt op 230 volt. Geen zorgen; de boordaccu wordt ook geladen tijdens de aansluiting op een 230 volt netwerk, waarbij de spanning door een (slimme) transformator omgezet wordt naar 12 volt. 

Tip van ons: Nederlandse caravans en campers hebben CEE-aansluitingen. Niet alle buitenlandse campings (zeker niet wanneer je érg afgelegen kiest) hebben CEE-stekkers. Het meenemen van een verloopstekker is daarom zeker aan te raden. Tijdig laden van de accu is namelijk wel echt noodzakelijk. 

Tijdig laden en laden tijdens het rijden 

12 volt trekken vanuit de autoaccu, daar zijn we geen voorstander van wanneer de auto stilstaat. Maar laden tijdens het rijden door gebruik te maken van de dynamo van de auto/camper, dat is dan wel weer handig. Ga je een langere reis maken in de richting van de volgende camping, of ga je naar huis met ergens nog een tussenstop? Dan laden de meeste auto’s via de dynamo de huishoudaccu's op. Dat werkt uiteraard alleen wanneer er een permanente stroomverbinding is (en niet alleen een verbinding met de richtingaanwijzers, lampen en remlichten van de caravan. 

Welke accu voor de camper/caravan heb ik nou eigenlijk nodig? 

Weet je niet zeker welke accu je nodig hebt, dan kun je in de gebruikershandleiding van je caravan of camper vinden welke accu voor je caravan je nodig hebt. Je kunt er ook voor kiezen om ons een bericht te sturen; wij kijken dan persoonlijk met je mee om te vinden welke van de caravanaccu’s het beste bij jouw caravan of camper past. Sinds januari 2021 voeren wij alleen nog maar LiFePO4. Kijk direct naar het aanbod op de website of neem contact met ons op zodat wij je verder kunnen helpen.  

Laat een bericht achter

Schrijf hier uw bericht

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »