De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95
PostNLKennisbank
0

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Review Logo4,3/5 @ Trustedshop
0
De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Welke laadkabel kan in een gewoon stopcontact?

Hoewel er steeds meer informatie is over het laden van elektrische auto’s, is er nog altijd veel onduidelijkheid over laden met een laadkabel in een gewoon stopcontact. Wat overal wel duidelijk is, is dat het afgeraden wordt, maar dat het tegelijkertijd wel mogelijk is. Wil of kun je (nog) niet investeren in een laadpaal bij huis, dan is een mobiele laadpaal of lader dat je in een stopcontact kunt pluggen een ideale oplossing. Daarom hebben we op deze pagina alle informatie verzameld die jij nodig hebt wanneer je een laadkabel in een gewoon stopcontact wilt pluggen.

Laadkabel in het stopcontact wordt doorgaans afgeraden

Wanneer het gaat om laadkabels in stopcontacten dan gaan overal alarmbellen af. Het zou bijzonder gevaarlijk zijn met een groot risico op brandgevaar. Ook zou de elektrische auto dagenlang aan de lader moeten blijven hangen om volledig geladen te worden. Dat zijn verhalen waardoor de moed je al snel in de schoenen zakt wanneer je gewoon via een wandcontactdoos op wilt kunnen laden.

De reden waarom dit standaard afgeraden wordt, heeft te maken met het risico dat kleeft aan het laden via een stopcontact. Wanneer je echter de tijd en aandacht vrijmaakt om dit op de juiste manier te doen, kun je met een laadkabel gewoon bij een normaal stopcontact laden. Houd hierbij wel in de gaten dat je alle onderstaande punten naloopt voordat je gaat laden. Om dit makkelijker te maken, vind je onderaan deze pagina een beknopt overzicht met de punten die je écht gecontroleerd moet hebben. Dan weet je ook direct zeker dat je veilig kunt laden met een laadkabel in een normaal stopcontact.

Er zijn laadkabels die gewoon in je wandcontactdoos geprikt kunnen worden

De meeste laadkabels en mobiele laders hebben een type 1 (J1772) of een type 2 (Mennekes) aansluiting voor de autozijde. Zij hebben meestal dezelfde stekker voor het bronpunt, of een CEE-stekker. Geen van deze stekkers kun je met goed fatsoen in je wandcontactdoos krijgen. Wat je nodig hebt, is een mobiele lader met een Schuko-aansluiting. Dat is dezelfde stekker als je stofzuiger heeft en je koffiezetapparaat.

Voor de volledigheid: in deze gevallen spreek je niet langer van een laadkabel, maar van een mobiele lader, een mobiele laadpaal of zelfs een granny charger. Deze laadoplossingen zijn speciaal ontwikkeld om gebruikt te worden bij normale stopcontacten.

Gebruik bij voorkeur geen adapter om een laadkabel met andere stekker aan te sluiten op een wandcontactdoos. Hoe meer koppelingen, verbindingen en adapters je tussen het aansluitpunt en de auto hebt zitten, hoe groter het risico op problemen (en laadverlies) is.

Kun je elk stopcontact gebruiken om je EV te laden?

Absoluut niet. Sterker nog, de keuze voor het stopcontact is waarschijnlijk het belangrijkste punt bij het kunnen laden met een lader via een stopcontact. Beschadigde, verouderde of nauwelijks beveiligde stopcontacten kunnen niet gebruikt worden voor het laden van de elektrische auto. De enorme hoeveelheid spanning die door het contact komt te lopen, zal ervoor zorgen dat het stopcontact kan gaan smelten.

Naast het bepalen van het juiste stopcontact, is het minstens zo belangrijk om te kijken naar de aansluiting én de groep waar het contact op aangesloten is. Je wilt namelijk een zo hoog mogelijke spanning én je wilt overbelasting voorkomen. Daarom raden we aan om de laadkabel (mobiele lader of laadpaal) te gebruiken op een stopcontact met het maximale vermogen en een verder zo leeg mogelijke groep.

De reden hiervoor is redelijk simpel. Zou je een lader aansluiten op een groep met de wasmachine en de waterkoker, dan is de kans groot dat de stop eruit vliegt wanneer alle verbruikers tegelijkertijd vermogen vragen. Wordt het verbruik gebalanceerd, dan duurt het inderdaad al snel meer dan een dag voordat de accu van je auto volledig geladen is.

Heb je géén vrije groep of geen stopcontact dat het maximale vermogen kan leveren voor de mobiele lader, en wil of kun je tegelijkertijd niet investeren in een laadpaal? Schakel dan een elektricien in en vertel deze dat je een stopcontact op een separate aansluiting wilt hebben om je elektrische auto te laden. De expert weet dan direct wat hij of zij moet doen.

Bekijk deze producten vooral voordat je een keuze maakt

Moet er een speciaal stopcontact aangelegd worden om optimaal en veilig te kunnen laden? Dan hebben we een aantal handige opties voor je in ons aanbod. Met de CEE-wandcontactdoos laad je altijd veilig en deze kan tot een vermogen van 32A laden. Houd in de gaten dat je hiervoor een verzwaarde aansluiting (en vaak een nieuwe groep) nodig hebt.

Heb je geen 32A en wil je dit ook niet aan laten leggen? Kijk dan naar de 16A-wandcontactdoos die bijzonder geschikt is voor het laden van de elektrische auto. Dit model kan gebruikt worden tot 16A (in tegenstelling tot de gebruikelijke 10A) en is bijzonder veilig zodat je probleemloos kunt laden.

Beide producten verhogen de laadsnelheid aanzienlijk, maar tegelijkertijd zal in de meeste gevallen een elektricien nodig zijn om deze contacten aan te sluiten op een nieuwe of lege groep in de meterkast.

Belangrijke punten om in de gaten te houden bij laden via een stopcontact

Laden via een stopcontact is mogelijk, maar hoe je het ook wendt of keert, er blijven nadelen aan zitten. Via een gemiddeld stopcontact kun je maximaal laden op 3,7 kW, wat relatief weinig is met de huidige elektrische auto’s. Aangezien de meeste auto’s de hele nacht niet gebruikt worden, is dit echter geen reden voor paniek. Zeker niet wanneer je overdag bijvoorbeeld bij kunt laden op het werk.

Controleer het stopcontact met regelmaat wanneer je deze dagelijks gebruikt om te laden. Een verkeerde beweging kan al snel zorgen voor een beschadiging, net als slijtage van het stopcontact zelf. Wanneer je dit samen met de onderstaande punten in de gaten houdt, is het prima mogelijk om met je laadkabel via een stopcontact te laden. Het is echter tegelijkertijd zo dat een laadpaal bij je huis of bedrijfspand altijd een betere optie is (maar dit is niet altijd mogelijk).

Een eenvoudig stappenplan zodat je makkelijk kunt laden via een stopcontact

  • Kies alleen een mobiele lader of mobiele laadpaal met een Schuko-aansluiting en vermijd het gebruik van adapters.
  • Gebruik alleen nieuwe, onbeschadigde (en bij voorkeur gecontroleerde) stopcontacten.
  • Idealiter zit het stopcontact op een lege groep achter een hoog aantal ampè
  • Kies bij voorkeur een mobiele lader of laadpaal met een vermogen dat hoger is dan het maximale vermogen van het stopcontact. Zo kun je namelijk altijd optimaal laden.
  • Blijf de eerste keer in de buurt van het stopcontact tijdens het laden, zodat je in kunt grijpen wanneer er onverhoopt toch iets niet goed gaat.

Schakel bij twijfel of onzekerheid altijd een elektricien in. Zij zijn inmiddels goed bekend met de eisen en mogelijkheden wanneer het gaat om het laden van elektrische auto’s via normale stopcontacten en kunnen je altijd advies op maat geven. Uiteraard kun je ook ons een bericht sturen, zodat wij je van persoonlijk advies op maat kunnen voorzien en de juiste laadoplossing aan kunnen bevelen. 

Bestel vandaag nog een laadkabel met Schuko-aansluiting voor je gewone stopcontact

Ben je op zoek naar een lader die je direct in je stopcontact kunt pluggen? Dan vind je bij ons een breed aanbod met laadoplossingen met Schuko-stekker die je altijd op een veilige manier kunt gebruiken. Kijk vooral naar de specificaties en onderlinge verschillen. Sommige modellen zijn voorzien van tal van features die het laden nog makkelijker kunnen maken.

Kun je de juiste laadkabel, laadpaal of lader niet vinden? Neem dan contact met ons op zodat onze experts je direct persoonlijk verder kunnen helpen.

 

Laat een bericht achter

Schrijf hier uw bericht

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »