De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95
PostNLKennisbank
0

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Review Logo4,3/5 @ Trustedshop
0
De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Hoeveel kilometer gaat de accu van een elektrische fiets mee?

De elektrische fiets kan makkelijk meer dan 10 jaar mee. Zeker wanneer je deze op de juiste manier onderhoudt, droog wegzet en er voorzichtig mee bent. De accu van de elektrische fiets redt dat overigens niet. De meeste accu’s hebben een levensduur van zo’n drie tot zes jaar. Daar moeten we wel bij zeggen dat er veel factoren zijn die een rol spelen wanneer het gaat om de levensduur, de actieradius en het maximaal te rijden aantal kilometers. 

We vertellen je alles over de factoren die invloed hebben op de levensduur en actieradius, wat je zelf kunt doen om de actieradius te vergroten én waarom revisie van die e-bikeaccu eigenlijk helemaal niet zo’n strak plan is als je nu wellicht denkt. 

Welke factoren hebben invloed op de levensduur van de accu? 

Er zijn een aantal factoren die een grote invloed hebben op de levensduur van de actie. Om te beginnen speelt het soort accu een grote rol. De nikkelmetaalhydride (Ni-MH) accu’s hebben de kortste levensduur met een jaar of drie. Heeft jouw e-bike een lithium-Ion-accu (L-Ion-accu) dan is de levensduur gebruikelijk een jaar of vier. Heb je een lithium-polymeer-accu (Li-Po), dan kun je ook rekenen op een jaar of vier. De lithium-ijzerfosfaat-accu’s (LiFePo4, vaak afgekort tot LiFe omdat dit makkelijker te onthouden is), heeft een levensduur van ongeveer 6 jaar en zijn vaak de beste keuze wanneer je alle factoren tegenover elkaar zet.  

Je kiest echter niet zelf met welke accu jouw e-bike geleverd wordt. Heb je echter de keuze en twijfel je tussen twee modellen waarbij je niet echt een voorkeur hebt nog, dan kan het accutype wellicht de doorslag geven voor je. 

Een andere factor die van groot belang is voor de levensduur, is het gebruik van de juiste laadkabels. Label daarom de kabels die je hebt, zeker wanneer er meerdere elektrische fietsen in huis zijn; de kabels lijken namelijk veel op elkaar. 

Gebruik je de fiets een langere tijd niet? Zet de fiets dan nooit met een lege accu weg. Een diep ontladen accu kan betekenen dat je de accu niet meer op kunt laden wanneer je na een langere tijd weer wilt laden zodat je kunt fietsen. Ook zet je een fietsaccu nooit volgeladen weg. We raden aan om de accu rond de 50% geladen weg te leggen, van de fiets af wanneer de accu verwijderd kan worden. 

Zorg er altijd voor dat de fietsaccu droog weggelegd wordt en bij voorkeur op kamertemperatuur. Kun je de accu niet makkelijk van de fiets verwijder, zet dan de fiets op een droge plek waar het niet bijzonder heet of koud wordt. Op die manier verleng je de levensduur van de accu aanzienlijk. 

Hoe lang duurt het opladen van een accu van een elektrische fiets? 

Er staat geen vaste tijd voor het volledig laden van een accu voor een elektrische fiets. Dat kan ook niet, want er zijn verschillende factoren die een rol spelen. Hoe oud is de accu bijvoorbeeld? Welk soort accu heb je? En kun je eigenlijk ook snelladen? 

Snelladen kan, maar dan moet de fiets voorzien zijn van ION- of E-motion-technologie. Deze twee technologieën zorgen ervoor dat je snel kunt laden met elektrische fiets; heeft jouw fiets dit niet, dan is snelladen niet mogelijk. Met de snelladers duurt het laden van de fietsaccu 1,5 tot 4 uur, afhankelijk van de laadkabel (300 tot 500 Wh). Heb je geen snellader, dan duurt het laden van de accu 3 tot 6 uur. 

Ga je op pad en leg je een langere afstand af, dan is het handig om een laadkabel mee te nemen. Je kunt gewoon laden bij het stopcontact wanneer je langs bekenden komt; in de andere gevallen kun je de laadpalen gebruiken die hier speciaal voor geplaatst zijn.  

Levensduur accu van een elektrische fiets 

De levensduur van de accu van de elektrische fiets is dus afhankelijk van een heel aantal factoren waar je zelf invloed op hebt. We moeten echter nog een punt aanhalen wanneer het gaat om de levensduur van een accu van de elektrische fiets. Het einde van de accu is niet het moment waarop de accu niets meer doet. De accu is al eerder aan het einde gekomen. Wanneer de accu niet meer in staat is om de actieradius te houden die jij nodig hebt, bijvoorbeeld van huis naar werk en terug, dan is de accu aan zijn einde gekomen.  

Op dat moment kun je ervoor kiezen om de accu te laten reviseren. Wij raden dat zelf af. Een gereviseerde accu heeft lang niet altijd de levensduur of de actieradius van een nieuwe fietsaccu en vaak worden en lekken of explosies gemeld, die allemaal een risico vormen voor de veiligheid en levensduur van jouw elektrische fiets. De risico’s samen met de vaak wat tegenvallende resultaten plus alsnog relatief hoge prijs wegen voor ons niet op tegen de voordelen van en garanties op de nieuwe fietsaccu’s. 

Is de accu van jouw elektrische fiets op en zoek je een nieuwe accu zodat je weer optimaal kunt profiteren van je e-bike? Kijk dan eens bij ons in het brede aanbod of neem contact met ons op zodat we je direct persoonlijk verder kunnen helpen.  

Laat een bericht achter

Schrijf hier uw bericht

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »