De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95
PostNLKennisbank
0

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Review Logo4,3/5 @ Trustedshop
0
De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Elektrisch rijden en subsidie: zo zit het

Elektrisch rijden is de goedkoopste manier om van A naar B te komen met de auto, zeker wanneer je kiest voor thuisladen. De elektrische auto is zelf echter niet bepaald goedkoop. Wanneer je kiest voor een degelijke auto met een aantal leuke features en leuke actieradius, schiet de prijs al snel omhoog. Om je hier wat bij te helpen, is er subsidie beschikbaar. Hoewel het geen vetpot (meer) is, is het tegelijkertijd niet lastig om in aanmerking te komen en dat maakt het bijzonder interessant. Hoe zit het nou met subsidie voor de elektrische auto en hoe kom je in aanmerking?

Waarom is er eigenlijk subsidie voor de elektrische auto geïntroduceerd?

Eigenlijk is het redelijk simpel. Om te kunnen voldoen aan de klimaatdoelstellingen moet de Nederlandse overheid het gebruik van fossiele brandstoffen terugdringen. Een van de manieren die hiervoor gekozen is, is het aanjagen van het elektrisch rijden, omdat de CO2-uitstoot hiermee met grote sprongen gereduceerd wordt. De elektrische auto is echter gemiddeld veel prijziger dan een auto met een traditionele verbrandingsmotor. Daarom heeft de overheid besloten om subsidies en belastingvoordelen op te zetten om de aanschaf van de elektrische auto aantrekkelijker te maken. Vooral in de beginfase waren er grote voordelen die je kon pakken.

Hoe zit het op dit moment met elektrisch rijden en subsidie?

Wanneer je op zoek gaat naar subsidie voor de aankoop van een elektrische auto, ben je op zoek naar SEPP, oftewel Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren. In 2024 is een subsidiepot vrijgemaakt van maar liefst 58 miljoen euro, waarvan € 2.950 per aanvraag beschikbaar is zolang je voldoet aan de voorwaarden voor subsidie voor de elektrische auto. Een van de voorwaarden is bijvoorbeeld dat de auto op de autolijst SEPP moet staan.

Iedere particulier met een geldig woonadres in Nederland komt eenmalig in aanmerking voor SEPP en de auto moet op je eigen naam komen te staan. Daarnaast moet de originele nieuwprijs tussen de € 12.000 en € 45.000 liggen en moet de auto nieuw zijn en een actieradius hebben van minstens 120 kilometer. Zoals je al verwacht vallen de meeste elektrische auto’s binnen deze regeling en is het relatief eenvoudig om hieraan te voldoen. Autodealers helpen hier overigens ook graag bij (mede omdat zij hierdoor meer auto’s kunnen verkopen uiteraard).

Langzame afbouw van de fiscale voordelen (en daar is een reden voor)

Die voordelen worden langzaam maar zeker afgebouwd en daar zijn een aantal redenen voor. Een van de grootste redenen is dat het verschil in prijs tussen benzine- en dieselauto’s versus de elektrische auto steeds kleiner wordt. Ook zijn de potjes die bedoeld waren voor subsidies en belastingvoordelen aan het uitputten, terwijl de uitgaven (bijvoorbeeld voor het wegennetwerk) juist toenemen, mede vanwege de (zwaardere) elektrische auto’s.

De kans is bijzonder groot dat de elektrische auto altijd meer voordelen zal houden, puur om de keuze voor de elektrische auto aantrekkelijker te maken en te houden. Uiteindelijk is het immers de bedoeling dat de auto’s met verbrandingsmotoren volledig uit het straatbeeld zullen verdwijnen.

Zelf elektrisch rijden goedkoop houden is altijd verstandig

Met óf zonder subsidies en belastingvoordelen zijn er tal van manieren om het elektrisch rijden zelf goedkoper te maken. Zo is het altijd goed om te kiezen voor thuisladen, omdat dit de goedkoopste manier van laden is, zelfs wanneer je de kosten voor de aanschaf van een laadpaal en laadkabels meeneemt in de prijs. Zeker met een goed energiecontract of wanneer je gebruik kunt maken van daltarieven, om zo de laagste prijs per kWh te pakken.

Wil je zelf elektrisch rijden goedkoop maken en ben je op zoek naar een laadpaal voor thuis? Kijk dan zeker eens naar onze goedkope, kwalitatieve laadpalen. Wil je zeker weten dat je het nu én straks betaalbaar kunt houden? Kies dan direct voor een sterke laadpaal met een laadcapaciteit van minstens 11 kW (3-fasige laadpaal) of zelfs 22 kW (hier heb je vaak een zwaardere aansluiting nodig). Met deze laadpalen kun je namelijk op dit moment gemakkelijk volstaan, maar zij zijn ook geschikt voor de elektrische auto’s van de toekomst die zwaardere accupakketten hebben en een hogere laadsnelheid aan kunnen.

Laat een bericht achter

Schrijf hier uw bericht

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »