De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95
PostNLKennisbank
0

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Review Logo4,3/5 @ Trustedshop
0
De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Lees hier alles over NEN1010 en de toepassing in laadkabels en laadpalen

Bij het kiezen van laadoplossingen voor je elektrische auto staat veiligheid voorop, samen met een zo kort mogelijke laadtijd omdat ook aan de praktische kant gedacht moet worden. Je ziet bij al onze producten dat zij voldoen aan de richtlijnen van de Europese Unie en voorzien zijn van een CE-keurmerk. Veel van onze laadpalen en laadkabels gaan nog veel verder en voldoen zelfs aan de NEN1010-normen. Maar wat betekent dit eigenlijk en waarom is het zo belangrijk voor een laadpaal, mobiele lader of laadkabel?

Wat is NEN1010 en waarom is het belangrijk?

NEN1010 beschrijft de bepalingen rond de veiligheid van laagspanningsinstallaties die gebruikt worden in Nederland. Het gaat hier om een norm, ofwel een afspraak die gemaakt is, maar wat geen wet is. NEN1010 en de vele andere veiligheidsbepalingen zijn bijzonder belangrijk, omdat zij duidelijke richtlijnen en regelgeving bieden die de veiligheid in alle gebouwen in Nederland moeten bevorderen en garanderen. Aangezien bijna alle gebouwen wel een elektrische installatie hebben, is de NEN1010 relevant voor nagenoeg alle installateurs.

Daar gaan we op deze pagina niet over uitwijden. Waar wij het hier over willen hebben, is de rol en functie van de NEN1010-normen bij laadproducten. Lang niet alle fabrikanten en distributeurs hebben hier namelijk aandacht voor, terwijl het wel degelijk van groot belang is wanneer jij veilig wilt laden, iets waar wij bij Accu-Machine.nl juist álle aandacht voor hebben.

Hoe weet je of een product aan de NEN1010-normen voldoet?

Een laadpaal, mobiele lader of laadkabel die voldoet aan de NEN1010-normen, is voorzien van een type B aardlekbeveiliging. Je zou verwachten dat altijd bij de producten vermeld staat wanneer zij voldoen aan belangrijke richtlijnen, maar omdat het hier om een norm gaat en geen bepaling of wet én omdat er vrij weinig aandacht voor is bij andere verkopers, ontbreekt de informatie vaak in de beschrijving. Omdat wij veel waarde hechten aan veilig laden en optimale, hoogkwalitatieve laadoplossingen, vermelden wij bij alle producten wanneer zij voldoen aan de normen van NEN1010. Op die manier wordt het voor jou aanzienlijk makkelijker om de juiste laadoplossing te vinden, zelfs wanneer je veilig en optimaal wilt laden op hoge of zeer hoge laadsnelheden.

Welke voordelen biedt NEN1010 in laadkabels en laadpalen?

Het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN dus) heeft de richtlijnen van de International Electrotechnical Commission (IEC) gevolgd bij het opstellen van de NEN1010 met betrekking tot laadpalen. Hierin staat dat deze aangesloten moeten zijn op een type B ALS, hoewel een type A in de meeste gevallen bijna alle benodigde veiligheid en bescherming biedt. De(on-board) lader in de elektrische auto is namelijk galvanisch gescheiden van de overige onderdelen. De IEC heeft echter de type B ALS voorgeschreven omdat een standaard type A ALS simpelweg pulserende foutstroom zou kunnen missen (is namelijk niet te detecteren door deze aardlekschakelaar) en daarom is een type B de norm.

Let wel op: de Renault ZOE is de standaarduitzondering wanneer het gaat om type A en type B ALS-lekbeveiliging. Bij deze auto is er geen galvanische scheiding tussen de lader en de inverter. Omdat hierdoor lekstromen kunnen ontstaan die alleen door een type B ALS gedetecteerd kunnen worden, is een type B ALS altijd de regel bij het laden van een ZOE.

Heb ik alleen een laadpaal of laadkabel die aan de NEN1010-normen voldoet wanneer ik DC laad?

Het verhaal is helaas iets ingewikkelder en dit heeft te maken met de aansluiting waar geladen wordt en de manier waarop je de auto laadt. Draaien we het verhaal om, dan wordt het aanzienlijk makkelijker. Wanneer je kiest voor een laadkabel of laadpaal met een type B aardlekschakelaar volgens de NEN1010-normen, dan heb je geen extra aardlekschakelaar met type B (of een type A met DC-lekbeveiliging) nodig. Het betekent ook dat je op elke gewenste groep kunt laden, omdat de laadoplossing zelf al voorzien is van lekbeveiliging die DC-spanningsverschillen opmerkt en op tijd (binnen 0,3 seconden volgens de NEN1010-normen) uitschakelt.

Kies je niet voor een laadpaal of laadkabel die voldoet aan de NEN1010-normen, dan moet er extra aandacht besteed worden aan de aansluiting zelf. Let hierbij vooral op, want er wordt nog vaak gekozen voor een goedkopere oplossing (standaard type A ALS of een type A met DC-lekbeveiliging, die goedkoper is, maar veel sneller uitschakelt waardoor de laadsessie te vaak onderbroken wordt). Dat kan omdat de NEN1010 een norm is en dus geen wet. Dit is overigens ook direct een van de redenen waarom het kiezen van een laadpaal, mobiele lader of laadkabel die voldoet aan de NEN1010-normen direct de makkelijkste manier is om een geschikte en veilige laadomgeving te creëren.

Vind direct de juiste laadoplossing voor jouw situatie bij Accu-Machine.nl

Bij ons vind je altijd de juiste lader of laadkabel om je elektrische auto optimaal en veilig te kunnen laden. Kun je de juiste lader niet vinden of heb je vragen over een bepaald product? Neem dan contact met ons op, onze experts staan klaar om je persoonlijk te assisteren zodat ook jij binnenkort je EV kunt laden met een nieuwe lader of laadkabel uit ons uitgebreide assortiment.

Laat een bericht achter

Schrijf hier uw bericht

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »