De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95
PostNLKennisbank
0

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Review Logo4,3/5 @ Trustedshop
0
De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Laadkabel over de stoep: is dat zomaar overal toegestaan?

Je elektrische auto zo dicht mogelijk bij een laadpaal krijgen is lang niet altijd zo makkelijk als gedacht wordt. Wanneer je je auto langs het trottoir moet parkeren bij gebrek aan ruimte op eigen grond, heb je direct een probleem. Waar laat je de laadkabel die tussen de auto en de laadpaal? Mag de laadkabel over de stoep gelegd worden tijdens het laden? Het antwoord is nee, maar daar is het verhaal niet mee af. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt over laadkabels die over de stoep of grond komen te liggen.

Laadkabel over de stoep: twee compleet verschillende situaties

Wanneer het gaat om wat toegestaan is en wat niet mag, zijn er grofweg twee verschillende situaties. Op je eigen grond mag je overal kabels op de grond leggen, aangezien het je eigen terrein is. Gaat het om openbare grond, dan mag dit uiteraard niet. Kabels die op de grond liggen, kunnen namelijk zorgen voor gevaarlijke situaties, aangezien mensen kunnen struikelen over de kabels. Wat vaak vergeten wordt, is dat de kabels ook hinderlijk kunnen zijn voor oudere mensen die niet met een rolstoel of rollator over de kabels kunnen komen.

Op je eigen grond mag je zelf bepalen of je de laadkabels over de stoep en de grond laat lopen, maar het is wel de vraag of het verstandig is om de kabels over de stoep te laten lopen. Hierbij gaat het vooral om de levensduur van de laadkabel, maar ook om de aansluitpunten op de auto en de aansluitingen op het laadpunt.

Laadkabels over de grond leggen is niet de beste optie

Het is nagenoeg onvermijdelijk dat iemand een keer of vaker op de laadkabel gaat staan. Hoewel de kwalitatieve laadkabels in ons assortiment hier prima tegen bestand zijn, wil dat niet zeggen dat herhaaldelijk over de laadkabels rijden en lopen bevorderlijk is voor de levensduur van de laadkabels. Integendeel, want bij elk ongewoon contact (vooral flinke druk op de kabel), is sprake van slijtage aan de kabels en behuizing.

Dan hebben we het nog niet eens over struikelen over de kabels. Dat kan vervelend aflopen voor de persoon die valt, maar wij willen hier even wat extra aandacht maken voor de elektrische auto en het laadpunt zelf. Op het moment dat iemand struikelt over een kabel die op de stoep ligt, krijgt minstens één van de stekkers een rukkende beweging te verwerken. In het beste geval schiet de stekker hierbij rechtstreeks uit het contact. In een slechter geval krijgt het laadcontact op de auto of laadpaal ook een klap, waarbij deze beschadigd kan raken.

Mag je zomaar een laadkabel over stoep leggen buiten je eigen terrein?

Nee. In Nederland is het per definitie niet toegestaan om losse kabels over de stoep of grond te leggen in de openbare ruimte. Dat heeft te maken met de overlast en de risico’s die dit met zich meebrengt. Hier zijn inmiddels wel tal van oplossingen voor, zoals laadarmen, kabelgoten en kabelmatten. Bij al deze oplossingen komt er geen hinder, overlast of onnodig gevaar in de openbare ruimte, wat betekent dat je elektrische auto opladen op deze manier soms wel mogelijk is.

Helaas is er geen nationaal beleid met betrekking tot het verwerken van de kabels. In sommige gemeentes krijg je nul op rekest wanneer je vraagt om toestemming voor het plaatsen van kabels met een kabelgoot of kabelmatten. In andere gemeentes worden er direct mensen langs gestuurd die speciale kabeltegels leggen, zodat je je laadkabel makkelijk en veilig over de stoep kunt leggen.

Aangezien er geen landelijk beleid is én het beleid per gemeente zelf ook nog weleens wil verschillen per week, raden we je sterk aan om eerst aan te kloppen bij de gemeente. Wil je je elektrische auto laden die alleen in de openbare ruimte geparkeerd kan worden, terwijl je een laadpunt op je eigen terrein wilt (laten) plaatsen? Vraag dan toestemming om een laadkabel over de stoep te leggen en geef hierbij direct aan dat je wilt werken met een kabelgoot of kabelmat om een veilig, praktische oplossing te bereiken. Dit maakt de kans op slagen namelijk aanzienlijk groter bij het indienen van je aanvraag bij de gemeente waarin jij woont?

Hoe kun je deze situatie het beste oplossen?

In het meest gunstige geval kun je voorkomen dat de laadkabel over openbare grond moet, maar daarvoor moet je de elektrische auto op je eigen oprit of grond kunnen parkeren in de buurt van je eigen laadpaal of laadpunt. Wanneer dit niet mogelijk is, is het goed om te kijken naar de opties die je hebt. Een van de eerste mogelijkheden is informeren bij de gemeente. Hierbij kun je nagaan of de gemeente van plan is om publieke laadpalen te plaatsen in je omgeving. Vaak is dat niet mogelijk op korte termijn en zit je toch vast aan het aanvragen van een vergunning om de laadkabel over de stoep te leggen en deze weg te werken met een kabelgoot of kabelmat (al zijn er gemeentes die hierbij helpen).

Heb je een vergunning gekregen? Zorg er dan voor dat je een langere laadkabel kiest die bijzonder kwalitatief is, zodat je deze gewoon kunt laten liggen wanneer deze laadkabel eenmaal over de stoep ligt. Bestel je je nieuwe laadkabel voor 17:00 uur, dan zorgen wij ervoor dat deze dezelfde dag nog verstuurd wordt en je binnenkort ook optimaal kunt laden.

Laat een bericht achter

Schrijf hier uw bericht

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »