De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95
PostNLKennisbank
0

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Review Logo4,3/5 @ Trustedshop
0
De webshop voor machines met een accu!
Voor 17:00 besteld, volgende werkdag geleverd!
Gratis verzending boven de €149.95,- a €6.95

Gratis verzending in NL boven €149.95!

Auto opladen met zonnepanelen: waar moet je op letten?

Thuisladen is de goedkoopste manier om elke dag weer met een volle accu op pad te gaan. Zeker wanneer je je auto thuis kunt laden met zonnepanelen, zijn de kosten per kilometer zo laag mogelijk. Het is echter wel zo dat je aardig wat investeringen verder bent voordat je de kosten terug kunt verdienen. Maak je echter vanaf het eerste moment de juiste keuzes, dan wordt het aanzienlijk makkelijker om goedkoop en optimaal te laden. Daarom besteden we op deze pagina alle aandacht aan je elektrische auto laden met zonnepanelen en vooral waar je op moet letten om het beste rendement te behalen.

Waarom is je auto opladen met zonnepanelen zo ideaal?

Om direct een eerlijk beeld te creëren: je auto opladen met zonnepanelen heeft tal van enorme voordelen, maar er zijn ook nog altijd veel uitdagingen en struikelblokken die kunnen zorgen voor problemen bij het laden. Wanneer we kijken naar de problemen, dan zien we echter ook direct dat er al oplossingen voor zijn óf oplossingen op weg zijn. En dat is maar goed ook, want het laden van elektrische auto’s op zonnepanelen is een belangrijke en grote stap binnen de energietransitie.

Willen we naar een duurzamere wereld waarin we minder grijze energie gebruiken én optimaal gebruikmaken van hernieuwbare energiebronnen, dan is zonne-energie onmisbaar. Deze stroom kan echter nog niet (op een rendabele manier) massaal opgeslagen worden, wat een rem betekent op de groene energie als hoofdbron van onze elektriciteit. Heb jij echter zelf zonnepanelen en win je je eigen stroom die je direct kunt gebruiken om je auto te laden, dan verandert dit hele verhaal.

Tegelijkertijd is laden met zonnepanelen ideaal voor je portemonnee. Niet direct uiteraard, want er zijn flinke investeringen nodig om dit alles mogelijk te maken, maar die investeringen verdienen zichzelf terug. Zeker wanneer je niet alleen laadt op zonnepanelen, maar de gewonnen energie ook gebruikt om je stroomrekening naar € 0 per jaar te krijgen.

Belangrijke punten om op te letten bij het laden op zonnepanelen

We noemden de problemen met het laden via zonnepanelen al eerder, net als de grote voordelen. Om je écht op weg te helpen, hebben we hieronder een aantal van de belangrijkste punten verzameld die je in de gaten moet houden wanneer je je elektrische auto voortaan volledig wilt kunnen laden op je eigen groene stroomvoorziening vanuit de zonnepanelen op je dak.

Auto direct opladen met zonnepanelen kan meestal niet

Er is een groot probleem met laden op zonnepanelen en dat is het verschil tussen de grootste opbrengst van de panelen en de grootste vraag naar stroom. Dat geldt niet alleen voor het laden van je auto, maar voor het volledige stroomverbruik thuis. De meeste huishoudens zijn overdag leeg omdat mensen naar school en het werk zijn. Dat is het moment waarop de zonnepanelen het meeste opbrengen, maar die stroom kan op dat moment niet gebruikt worden.

Wanneer iedereen na een dag werk of school thuisgekomen is, is de vraag naar stroom het grootst. De auto gaat aan de lader, er wordt eten gekookt en de was wordt gedaan. Dat is het moment waarop de zonnepanelen niets meer opbrengen omdat de zon niet meer schijnt.

Dit vervelende probleem kan opgelost worden met een thuisbatterij. Hoewel dit opnieuw een investering betekent, is het tegelijkertijd wel de manier om gebruik te maken van het rendement van je zonnepanelen.

Uiteraard geldt dit niet voor alle huishoudens en wordt het verhaal nóg anders wanneer je zonnepanelen op het dak van je bedrijf hebt. Dat geldt overigens direct ook voor alle punten op deze pagina: lang niet alle voor- en nadelen zijn van toepassing op jouw situatie, dus dat is goed om in de gaten te houden.

Je hebt het juiste systeem nodig om optimaal te kunnen profiteren

Wat vooral belangrijk is, is dat je het juiste systeem hebt om optimaal te kunnen laden. Kijken we bijvoorbeeld naar de laadpalen, dan zijn speciale laadpalen voor zonnepanelen ontwikkeld die op een véél lager vermogen kunnen laden. Dat is praktisch, want zo kun je ook gebruikmaken van het rendement wanneer de zon matig tussen de wolken door schijnt.

Met het juiste systeem wordt niet alleen de laadpaal bedoeld, maar ook een slimme meter en een systeem bij je zonnepanelen dat gekoppeld kan worden aan de laadpaal, eventueel via de thuisbatterij. Het aan laten sluiten van de juiste systemen (zeker met betrekking tot aparte groepen) en de juiste apps en features kost geld, maar dit levert zoveel comfort en veiligheid op dat het een stap is die niet overgeslagen kan worden.

Hoeveel zonnepanelen zitten in dit juiste systeem?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om je elektrische auto te laden, is afhankelijk van te veel factoren om hier een volledig antwoord te geven. Je kunt dit zelf berekenen door de gemiddelde opbrengst per uur één zonnepaneel te nemen en dit te vermenigvuldigen met het aantal uur dat de auto geladen wordt per dag. Vervolgens neem je de omvang van je accupakket en deel je dit door het getal dat je uit de eerste rekensom gekregen hebt. Dat is het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt.

Tegelijkertijd is dit niet zinnig, omdat je auto vaak vooral ’s nachts aan de lader hangt en je zonnepanelen op dat moment géén opbrengst leveren. Kan de auto overdag geladen worden, dan kom je waarschijnlijk ergens tussen de 7 en 15 zonnepanelen uit. Heb je een thuisbatterij voor tussentijdse opslag en/of heb je niet de volledige accucapaciteit nodig tijdens het rijden overdag, neem dit dan ook mee in de rekensom.

Wanneer kun je de auto opladen op zonnepanelen?

Je kunt de elektrische auto alleen laden op zonnepanelen wanneer voldaan is aan een aantal factoren. Allereerst heb je een slimme laadpaal en slimme meter nodig om optimaal te kunnen laden. Het systeem bepaalt dan namelijk op elk moment hoeveel vermogen er naar het laden van de auto gaat. Load balancing is hierbij ook wenselijk, omdat dit ervoor zorgt dat alle apparaten en machines op het overige netwerk gewoon kunnen blijven werken en de stoppen er niet uitklappen.

Tegelijkertijd heb je een laadpaal nodig die geschikt is voor het laden op een lager vermogen. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar dit wordt nog vaak gemist. Wanneer je een laadpaal hebt die pas kan laden bij een vermogen van minstens 3,7 kW, dan gebeurt er niets op het moment dat de zon niet volop schijnt. Daarmee gaat laadtijd verloren die je eigenlijk liever optimaal zou willen gebruiken om de accu vol te krijgen.

Uiteraard is het ook belangrijk dat de infrastructuur goed aangelegd is en de stroom daadwerkelijk van de zonnepanelen naar de auto kan komen. De juiste laadpaal, zonnepanelen plus systeem, meterkast én laadkabels spelen hier allemaal een grote rol bij.

Een blik op de toekomst: bidirectioneel laden en je EV als thuisbatterij

Een van de allergrootste voordelen van het thuisladen op zonnepanelen staat nog in de startblokken. Het gaat hier om bidirectioneel laden, wat in feite neerkomt op laden in twee richtingen. In dit geval gaat het om het laden van de accu van de auto met zonnepanelen, waarna de accu zelf stroom terug kan leveren aan het netwerk. Daarmee wordt de accu van de elektrische auto een thuisbatterij met een flinke opslagcapaciteit. Wanneer dit geïmplementeerd kan worden op grote schaal, kan dit een enorme aanjager zijn van de energietransitie. Het probleem is dat de technologie hier op het moment van schrijven nog niet klaar voor is én dat het nog veel te duur is om daadwerkelijk ingezet te worden door particulieren.

Is je auto opladen met zonnepanelen een optie voor jou?

Heb je zonnepanelen op je woning of op het dak van je bedrijf? En heb je een systeem dat je kunt koppelen aan je laadpaal, met een slimme meter ertussen? In dat geval is het zeker de moeite waard om eens te kijken naar de kosten en de mogelijke opbrengst voor jouw situatie. Wanneer je daadwerkelijk gratis thuis kunt laden, breng je de terugverdientijd van de zonnepanelen (en aanverwante investeringen) namelijk in een veel hoger tempo terug.

Heb je nog geen zonnepanelen, maar overweeg je deze wel binnen een paar jaar te laten plaatsen en zoek je nú een laadpaal? Kies dan alvast voor een van de modellen die geschikt is voor laden via zonnepanelen. Op die manier hoef je namelijk niet over een paar jaar opnieuw op zoek te gaan naar een laadpaal en daarmee bespaar je jezelf honderden euro’s.

Bestel de juiste laadpaal voor laden met zonnepanelen direct online

Lijkt het je wel iets om je elektrische auto te kunnen laden met je eigen zonnepanelen? Dan vind je bij ons de laadkabels en laadpalen die je nodig hebt om dit te verwezenlijken. Uiteraard zijn al onze producten uitvoerig getest en zijn zij voorzien van een CE-keurmerk, zodat je zeker weet dat je op een veilige manier kunt laden.

Kun je niet vinden wat je zoekt of weet je niet precies welke laadpaal geschikt is om te koppelen aan jouw systeem? Neem dan vooral eens contact met ons op. Ons team staat klaar om je persoonlijk verder te helpen. Plaats je je bestelling daarnaast ook nog eens voor 17:00 uur? Dan zorgen wij ervoor dat de producten dezelfde dag al verzonden worden.

Laat een bericht achter

Schrijf hier uw bericht

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »